Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een oproep om nooit meer een misdaad aan te geven via M.

Meld Misdaad Anoniem. Bel M. Om anoniem een misdadiger aan te geven. Goed idee, dan loopt de persoonlijke veiligheid van de tipgever geen gevaar. Want als tipgever loop je altijd het risico van represailles van gangsters. Niet als je dat anoniem doet. Bij M. Althans, dat is het officiële verhaal. Maar is de privacy van de anonieme beller écht goed beschermd? Had je gedroomd! Lees maar:
Een Rotterdamse mevrouw was getuige van een dodelijke steekpartij. Zij kon belangrijke aanwijzingen over de dader geven, en belde M. De telefoon van mevrouw werd afgetapt, en vervolgens kwamen haar gegevens in het strafdossier terecht, inclusief het feit dat ze M. had gebeld. De vermoedelijke dader weet nu, wie die mevrouw is die hem heeft aangegeven. Een dubbele fout van justitie.
 
Allereerst: als je anonimiteit belooft, dan dien je dat als overheid ook voor 100 procent waar te maken. En ten tweede: het aftappen van een telefoon is een zware maatregel. Wat mij betreft een maatregel die uitsluitend wordt toegepast bij verdachten van misdrijven. Niet bij getuigen. In dit geval is het een kwestie van stank voor dank.
 
Meestal eindig ik mijn kortje met een vraag aan een bewindspersoon. Vandaag niet. Vandaag heb ik een vraag aan de 16 miljoen mensen in het land. Kunt u mij beloven, nooit meer met M. te bellen? Want u bent als dank voor uw bijdrage aan de misdaadbestrijding uw leven letterlijk niet meer zeker, en uw privacy kunt u schudden.