Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het negeren van vertrouwelijkheid van regeringsdocumenten.

Het hoort er gewoon bij, als je een in het oog lopende functie bekleedt. Journalisten die aan je kop zeuren, of je niet toch stiekem uit de school wilt klappen. Ze beloven dat ze jou in je hoedanigheid van ‘lek’ heel zorgvuldig zullen beschermen. Daar moet je een beetje tegen bestand zijn. En geloof me, er worden veel meer methodes gebruikt om stukken te beschermen tegen personen die de geheimhouding schenden. Of beter gezegd: om te achterhalen, wie het lek is. Het watermerk dat PvdA-kamerlid Paul Tang nu fataal is geworden, is slechts één van de vele methodes. Andere methodes, waarde lezer, mag ik u niet verklappen. Ambtsgeheim. Maar ik licht een tipje van de sluier op, voor wat betreft de eenvoudigste vorm. Dit stuk zal op verschillende plaatsen op internet verschijnen. En alle zijn ze als zodanig herkenbaar gemaakt. Ook als je ze in je kladblok plakt, zodat alle opmaakdingetjes en zinafbrekingen weg zijn. Dat truukje vind je in de:

Juist. Hier. In de lees verder.

Maar kamerlid Paul Tang staat dus in zijn hemd. Met dank aan Frits Wester, die het watermerk op de omslag van Tang’s miljoenennota per ongeluk pontificaal voor de camera hield. Een regelrechte blunder van de heer Wester. En Tang had zijn exemplaar van de miljoenennota natuurlijk nooit aan een journalist mogen geven.  Hij kende immers het vertrouwelijke karakter daarvan, en wist dat de openbaarmaking geschiedt door die mevrouw in die koets en onze Minister Van Geldzaken..

Excuses van Tang aan kamervoorzitter Verbeet en premier Balkenende zijn niet voldoende. En ook de straf die zijn fractie hem heeft opgelegd -hij mag een maand in de kamer het woord niet voeren-  is onder de maat.

Kunnen de heren Balkenende en Bos mij even laten weten, waarom zij gisteren niet ogenblikkelijk hebben besloten, de PvdA-fractie gedurende de rest van de regeerperiode geen vertrouwelijke stukken te geven?