Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over drugscontroles in het verkeer.

Je mag niet met drank op achter het stuur. Tenzij het gaat om de botsautootjes op de kermis, uiteraard. Maar rijden mag ook niet met drugs achter de kiezen, in de neus of in de aderen. En die regel geldt ook voor sommige medicijnen, als je daar suffig van wordt. Die regels zijn er niet voor niets.

Wel is het vreemd, dat uitsluitend het onder invloed zijn van alcohol regelmatig wordt gecontroleerd. Verkeersminister Eurlings heeft groot gelijk als hij zegt dat ook drugsgebruik moet worden nagekeken. Temeer daar sommige drugs niet alleen de reactietijd beïnvloeden, maar ook overmoedig maken. Hartstikke link in het verkeer. En de technische middelen zijn er inmiddels voor beschikbaar. Aan de hand van een kloddertje speeksel kan worden vastgesteld of iemand drugs heeft gebruikt. Kortom:

Hoog tijd dus voor drugscontroles.

Maar kan onze verkeersminister mij even laten weten, per wanneer hij ook het gebruik van versuffende medicijnen achter het stuur gaat inperken? Er bestaan immers medicijnen waar je ook zo duf als een kraai van wordt. Is het wellicht een idee, dat apotheken het rijbewijs van mensen die zulke medicijnen krijgen voorlopig even in beheer nemen? Of is dat toch een te ver gaande maatregel? Waar ligt ‘ie toch, de grens tussen veiligheidsbeleid en betutteling???