Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over geschifte smerissen in Eindhoven.

Stel. Je hebt een auto, en je woont in een wijk, waar nogal wat auto’s worden opengebroken. Je koopt een beveiligingscamera, en richt die vanuit je huis op die auto, en neemt de beelden op. En ja hoor, op zekeren nacht wordt je auto opengebroken. De daders heb je perfect herkenbaar op beeld vastgelegd. Je gaat naar de politie. In Eindhoven. Succes (niet) verzekerd!

Oom agent weigert de boeven te gaan vangen. “Want het bewijs is illegaal verkregen.” Snapt u dat? Ik niet. Wanneer illegaal wordt gefilmd in het huis van een ander, kijk, dan snap ik dat er wordt gesproken van illegaal bewijs. Maar wanneer je auto op de openbare weg staat, kun je onmogelijk met droge ogen beweren dat de privacy van de autokrakers in het geding is. Het feit dat die niet met hun tengels van andermans bezit afblijven moet zwaarder wegen dan dit juridische geneuzel. En dan nog: bij twijfelgevallen is het de rechter die beslist over de rechtmatigheid van het bewijs, niet een of ander agentje.

Kan de korpsbeheerder van de politie in de regio Eindhoven mij even vertellen, met ingang van wanneer hij de verantwoordelijke politiefunctionarissen de laan uit stuurt?