Goedemorgen

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en heeft hij lastige vragen aan betrokkenen. Vandaag wordt gezonheidsminister Klink aan de tand gevoeld over het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

Verplegend personeel moet keihard werken. Fysiek zwaar, en ook mentaal niet mis. Soms smerig werk, meestal onregelmatige werktijden. Het valt, los van het feit dat werken in een zieken- of verpleeghuis natuurlijk ook heel mooie kanten heeft, niet mee om voldoende personeel te krijgen. En als in de zomermaanden dan ook nog mensen met vakantie willen, is het nog een enorme klus om te zorgen dat er voldoende “handen aan het bed” zijn.

Dit jaar dreigt dat opnieuw mis te gaan. Verplegersvakbond NU’91 slaat alarm. Er is een meldpunt geopend, waar mensen kunnen aangeven, dat hun afdeling onderbezet is. Die onderbezetting leidt tot een negatieve spiraal: om nog een béétje de zorg te kunnen verlenen die de patiënt mag verwachten, moeten de mensen die niet op vakantie is, nóg harder werken. Die raken uiteindelijk overbelast en ziek. Gevolg: een nóg groter tekort aan personeel. Hoogste tijd om daar wat aan te doen:

Kan onze minister van Ziekenhuizen & Operatiekamers mij even laten weten, hoe hij dit probleem gaat oplossen? Ziet hij in de toenemende werkloosheid een kans, extra personeel te werven, en dat versneld op te leiden? Bittere noodzaak, want we worden met z’n allen steeds ouder, en daarmee ook afhankelijk van gezondheidszorg. Daar zijn dan wel mensen voor nodig. Kan minister Klink zich dus eerst eens met dit probleem bezig gaan houden, in plaats van geneuzel over een rookverbod in de kroeg en discussies over het wel of niet mogen invriezen van eicellen?