Rotterdam Centraal!

Redactie FOK!frontpage

Van het weekend was ik in Rotterdam. Ik had afgesproken met een vriendin. We hadden afgesproken op station en moest een kwartier zien te overbruggen. En hoe richt je die kostbare minuten het best in? Door mensen te kijken natuurlijk. Juist ja.. het observeren van de mens is een hobby op zichzelf. Wat is de mensheid bijzonder zeg. Op een plek als Rotterdam Centraal Station komt het oog absoluut aan zijn dagelijkse hoeveelheid prikkels. Voor ieder wat wils. Voor hetero’s, homo’s, werkelozen, hangjongeren etc. Voor iedereen lijkt wel een rol of taak weggelegd. Ik was dus de hetero die gewoon aan het wachten was op een vriendin.

Terwijl ik dat deed observeerde ik dus de zojuist opgesomde type mensen. Je hebt mensen die onnozel mensen observeren en er bij staan alsof ze slapen met ogen open. Het kwijl loopt net niet langs de wang. Niet netjes! Denk aan het straatbeeld. Je moet voor jezelf natuurlijk wel bepaalde doelen stellen wil je het observeren van de mensheid als interessant ervaren. Je hebt immers toch niks beters te doen. Ik had niet echt een bepaald doel voor ogen dus stond ik er nogal onnozel bij. Maar niet voor lang. Ik zag op een afstand van circa 30 meter van mij vandaan een groep Marokkaanse jongens. Het type dat weinig kaas heeft gegeten van originaliteit en sociale omgangsvormen. Ze waren met z’n drieën en alle 3 hadden ze hetzelfde aan. Nu is hier nog niets bijzonders aan. Op station is deze doelgroep regelmatig vertegenwoordigd en de gefronste wenkbrauwen was dan ook onderdeel van de setting. Totdat zich een muis boven muis situatie voordeed. Dat is een term in de wereld van het observatie van de mensheid. Dat betekent dat wanneer je aan het observeren bent, je de aandacht afleid van de persoon in kwestie. Waardoor die zich bewust word van jou observeren. Einde observatie dus. Muis boven muis situatie.

Ik geef hem voor het gemak een naam. Degene die mij door had noemen we Yessine. Yessine zag dat ik hem observeerde en ging meteen in de hyenahouding. Wenkbrauwen gingen omhoog en zijn ogen werden groter om het doelwit (ik dus) nauwkeurig te bekijken. Elke observator die het slachtoffer is van een muis boven muissituatie schrikt. Vooral van de rolverdeling die ineens omslaat. Ineens word jij bekeken. Ook ik schrok dus van deze pittig uitziende Mocro toen hij in zijn hyenahouding ging. Ik liet me zoals gewoonlijk niet kennen en ging de non-verbale strijd aan. Welke roofdier zou een hyena rauw lusten?? Ik denk een python. Ik was dus de python in dit verhaal. Even leek de spanning hoog op te lopen tussen ons en geen van de ca 400 mensen op station heeft hier dan ook iets van meegekregen. Spannende toestanden dus…

En ineens gebeurde het. Er liep een prachtige dame langs. Om een indicatie te geven van haar schoonheid: Haar gedaante leek wel een tempel waar de mooiste elementen van de wereld werden ondergebracht. Juist ja.. heel poëtisch maar vooral ook heel erg lekker. We werden alle vier afgeleid en konden alleen nog maar staren. Ze kwam van mijn kant en liep zo in de val. Ik had het te druk met mijn pythongedaante en zag haar te laat. Anders had ik haar kunnen behoeden van wat komen zou. De non-verbale strijd leek verleden tijd en kon mijn taak als hobbyist weer geruisloos voortzetten. Het observeren kon weer doorgaan.

Yessine was de dominante van de groep en nam dan ook het voortouw. En hoe??!!!

Fluiten en pssst psst.. Alsof ze doof was zo hard deed hij dat. Ken je dat geluid dat je maakt, als je op zoek bent naar je kat of poes?? Nou, dat geluid maakte hij voortdurend. Maar niet alleen hij. Ook die andere 2 matties van hem. Leek wel een fucking orkest. Wat zag dat er grappig uit. Om mijn observatie te kunnen voortzetten moest ik inwendig lachen. Dat ging er zo hard aan toe, dat er bijna bloed uit m’n oren kwam. Dacht ik.. het was slechts een regendruppel, het was nogal bewolkt die dag. Vals alarm dus! Achter in je hoofd moet je onthouden hoe mooi ze was. Ze had echt klasse.

Pssst dat doe je gewoon niet. Wat is de achterliggende gedachte bij een handeling die je als mens verricht? Om er een bepaald doel mee te bereiken natuurlijk. Profit is what it’s all about. Wat zouden deze jongens gedacht moeten hebben. Dat het werkt? Ze deden het met zoveel overtuigingskracht en toewijding dat ik ze bijna zou geloven. Zou het wel eens gewerkt hebben? Met dat soort vragen word ik dan weer bestookt.

Hele bibliotheken zijn volgeschreven over de kunst van het versieren. Je kan de televisie niet aanzetten of je word overspoeld met dating programma’s etc. Komen hun ineens met deze primitieve aanpak.

Hahahahahah moet er nog steeds om lachen. Het meisje trapte er dus niet in, aangezien ze niets weg had van een kat of poes. Ze ging verder met haar leven en ik ook. Mijn afspraakje kwam precies op tijd… Liet alles voor wat het was. Mijn kwartier leek een minuut of drie allemaal dankzij deze bijzondere hobby.

Wat wel de juiste benadering was geweest om deze heerlijke dame te strikken????

Word vervolgd….