Het leed dat media-ethiek heet

Redactie FOK!frontpage

Het einde van mijn schooljaar nadert en dat betekent: tentamens, herkansingen, eindgesprekken en laatste deadlines van websites, databases en meer van dat soort gezeur. Het meeste is voor mij gelukkig achter de rug, maar er wacht zich nog één groot obstakel. De herkansing van het vak media-ethiek…

Door het jaar heen heb ik 57 studiepunten bij elkaar weten te sprokkelen. Dit betekent dat als ik dit vak haal, er zestig heb, en dus mijn Propedeuse in één jaar heb gehaald, victory! Maar laat die ene herkansing nou net gaan over een vak wat zo uitermate saai is dat ik eigenlijk liever nog het woordenboek ga leren…

Media-ethiek. 

Het boek zegt zelf dat journalisten een haat-liefdeverhouding hebben met de ethiek. Ze registreren toch alleen wat er gebeurt, ze geven verder niet hun oordeel. Aangezien ik ook graag journalist wil worden, vraag ik mij al enkele weken af waarom ik toch over ethische kwesties moet leren. Tot nu toe heb ik alleen maar geleerd dat reclame niet misleidend mag zijn, dat er duizenden codes zijn over wat wel en niet mag en dat chequeboekjournalistiek soms wel aanvaardbaar is, en soms niet. Lekker duidelijk.
 
Voor de eerste kans van dit tentamen had ik alleen een kansloze samenvatting van het internet geleerd, aangezien het zonnetje toen in vol ornaat op mijn huidje brandde, en ik dit fijner vond dan het leren van een saai, nutteloos boek. Helaas bleek de samenvatting alles behalve nuttig tijdens het tentamen. Dit bestond namelijk uit allemaal voorbeelden uit het boek met multiple choice vragen. In mijn ogen is ethiek iets waar men niet één antwoord op kan geven, maar iets wat van verschillende kanten belicht kan worden. Open vragen zijn, in mijn ogen, beter in dit geval. Maar nee, mijn school vindt het gokwerk belangrijker dan een goed stuk.
 
Dus nu heb ik al verschillende pogingen gedaan om dit boek te leren, maar telkens worden mijn gedachten afgeleid door het minste of geringste. Ik moet nog heel wat hoofdstukken, en ook nog artikelen over sociologie, psychologie en weet ik veel wat allemaal nog meer. Hoe ik er doorheen ga komen, weet ik nog niet. Ik weet alleen dat ik ondanks de weinige motivatie, hoop dat ik dit tentamen haal en er vanaf ben. Maar bovenal hoop ik dat ik m’n Propedeuse haal en weer een doel in mijn leven heb bereikt.