Religie relativeren

Marco (cptmarco)

Af en toe moeten users dingen van zich af schrijven, en dit is weer zo'n verhaal. Submitter Yazzy78 wil graag het volgende met ons delen:

Religie is niks meer dan geloven er is iets wat je heel erg hoopt dat er is. Aan de hand van de bijbel mensen om de oren slaan en eigenlijk veroordelen, en zeggen dat je dat niet doet. Maar jezelf stiekem toch een beter mens vindt dan een niet gelovige, want dat leert de bijbel. 

Mijn inziens is de bijbel geschreven door mannen, die vrouwen wilden onderdrukken, een hekel hadden aan homofilie en inspeelde op de onderontwikkeling van mensen om hen heen en zo slimmer leken. Jarenlang zijn vrouwen en homo’s onderdrukt geweest mede doordat de wereld veel te lang Christelijk geweest is.

Het begint al met het begin verhaal over Adam en Eva. Eva is geschapen uit de rib van de man om aan te geven wie er superieur is, in het Hebreeuws heette ze ook “ mannin”. Jarenlang leefden ze in hun blote holletje en rende ze door de tuin. De dieren gingen zich voortplanten, maar Adam en Eva waren zeker platonisch, want er kwamen geen kinderen. Ineens hing daar een slissende slang in een boom en hij zei: “ Eva, als je van deze boom eet, dan word je net zo wijs als God”.

Eva was niet bang voor deze slang, wat op zich al vreemd is, dat je luistert naar een sprekende slang. Eva eet van de boom, en loopt naar ruggengraatloze Adam. Hij gaat af op haar mooie verhaal en slikt de rest van de vrucht door, want hij wil wel net zo slim worden als God. God treed op en gooit ze beiden uit het paradijs. Adam geeft de schuld aan Eva, dus de relatie was ook al verpest. Vervolgens krijgen ze toch kinderen in de wildernis.

Beetje raar als je jarenlang niks anders had om te doen dan voortplanten en door het gras huppelen, en daarna komen er ineens kinderen als je zelf niet meer volmaakt bent. Dit verhaal is alleen gemaakt om een uitleg te geven waarom we sterfelijk zijn. Meer niet. Maar het is net alsof gelovigen de werkelijkheid verloren zijn. Een overlevering als echt waar gaan zien. Zo ook met Noach en Sodom en Gomorra.

Mensen hebben gezocht naar oplossingen voor dingen die ze zelf niet begrepen. Vuur van een vulkaan. Overstromingen. Dingen die ze niet begrepen, werden een overlevering en doorverteld aan de kinderen en kleinkinderen. Omdat mensen zelf vaak niet weten hoe het leven in elkaar zit, bang zijn om te leven, en bang zijn voor de toekomst, om dood te gaan, wordt en “gelooft”. Gelooft in de uitleggingen van andere mensen die denken te weten hoe de bijbel in elkaar steekt.

In werkelijkheid is de bijbel echt op niks “goddelijks” gebaseerd. Het is een boek dat je moet relativeren. Zwart wit nemen is kortzichtig en Farizees. Mocht je dan toch wel in Jezus geloven als verlosser, dan had hij er juist een hekel aan, mensen die andere mensen veroordelen en een juk opleggen. Als Jezus in deze tijd geleefd had, had je gewoon iemand gehad met een mening, zijn mening.

Mensen hebben er zelf een bijzondere betekenis aan gegeven. Vroeger had je weinig mensen die opstonden voor hun mening omdat je een groter risico had om opgehangen te worden aan een kruis, want dat deden de Romeinen nou eenmaal. Wat dat betreft was hij best moedig, en misschien ook wel dom.

Dus als de Christenen en gelovigen als eerste het goede voorbeeld gaan geven door mensen te respecteren die niet geloven, dan zullen ze de bijbel vanzelf wat meer aan de kant gaan leggen. Het is zo ongeveer het meest wraakzuchtige boek dat ik ken, en door de bijbel trekken mensen allerlei conclusies.

Ze denken dat ze als enige de “waarheid” in pacht hebben en dat geeft ze dan een vrijbrief om te oordelen en mensen uit te stoten en familie te verbannen om het eigen “clubje” veilig te houden van kritische vragen. De bijbel is vertaald door onder andere katholieken, die de klinkers en komma’s op de plek gezet hebben dat het beter stond, aan de hand van hun eigen leerstellingen, dus het is sowieso al twijfelachtig.

Als we nu eens allemaal gewoon een ander behandelen zoals we zelf behandeld willen worden, dan denk ik dat we geen een boek meer nodig hebben. Wellicht ook een tip voor alle mensen die geloven in een boek en hun leven er door laten leiden. (Ik bedoel dan geen afval-boek). Met dank aan Yazzy78 voor de submit.