[James Bond Special] Roger Moore

Martijn (Tinuzzz_Talpa)

Aankomende donderdag komt de nieuwe James Bond-film Quantum of Solace uit. Het wordt alweer de 22e film van de bekendste geheim agent in de filmwereld. Speciaal voor de James Bond fans komen de James Bond acteurs de paar dagen voor de première nog even voorbij. Roger Moore is vandaag aan de beurt.

Na Sean Connery en George Lazenby is Roger Moore de derde persoon die de rol van James Bond op zich neemt. Hij speelt in maar liefst in zeven Bond-films en heeft daarmee een echt Bond-record in handen. Moore was van 1973 tot 1985 de Britse geheim agent.

Moore in Live and Let Die

Het Bond-debuut van Roger Moore is in 1973, wanneer de film Live and Let Die gereleased wordt. Het verhaal begint wanneer binnen een dag 3 MI6-agenten worden vermoord, vervolgens wordt Bond door M op onderzoek gestuurd om de dader te vinden. Een opvallend verband is dat alle drie de agenten op een missie waren naar een klein eilandje in het Caribische gebied, San Monique. Bond wordt naar New York gestuurd, waar de eerste agent is vermoord en waar Dr. Kananga (Saphet Kotto), dictator van San Monique, op dat moment een bezoek brengt aan de Verenigde Naties. In New York krijgt Bond hulp van Felix Leiter (David Hedison), maar onderweg naar Leiter wordt de chauffeur van Bond vermoord, de moordenaar leidt Bond naar Mr. Big (bijnaam van Dr. Kananga). Mr. Big is een gangster die een restaurantketen uitbuit in de VS. Tijdens een confrontatie met Mr. Big ontmoet Bond Solitaire (Jane Seymour), de kaartlezer van Mr. Big. Door Solitaire te verleiden komt Bond achter informatie over Mr. Big. Vervolgens wordt Solitaire ontvoerd door Mr. Big en meegenomen naar zijn eiland, San Monique. Bond gaat naar het eiland en redt haar, samen ontsnappen onder de grond van het eiland. Maar Mr. Big kan hun ontsnappingspoging nog net staken en laat ze in een haaienbak naar beneden zakken in de zee. Bond pakt een speciaal geweer, dat wordt gebruikt bij haaien, en schiet daarmee op Mr. Big, waardoor hij helemaal opgezwollen wordt en explodeerd. Als de missie voltooid is laat Leiter Bond en Solitaire een trein nemen en is de wereld weer gered.

'The Man with the Golden Gun' en Roger Moore

De titel van de negende film, die uitkwam in 1974, is The Man with the Golden Gun, de titel verwijst naar Bond's tegenstander Francisco Scaramanga (Christopher Lee). Scaramanga is een dure huurmoordenaar met een gouden pistool, waarmee hij gouden kogels mee af kan schieten. Pikant detail: er is niet veel bekend over hem, maar wel dat hij een gouden pistool heeft en een derde tepel. Aan het begin van de film ontvangt Bond een kogel met daarop zijn serienummer 007, wat erop is gekrast. Er wordt geconcludeerd dat Bond het volgende slachtoffer wordt van Scaramanga en dat dit een stille hint was. Daarom wordt Bond door M (Bernard Lee) van zijn huidige missie (het vinden van een wetenschapper) afgezet totdat het gevaar is geweken. Bond besluit echter om zelf op onderzoek uit te gaan naar Scaramanga. Geleidelijk komt Bond erachter dat niet hij het volgende slachtoffer is van Scaramanga, maar de wetenschapper waar Bond eigenlijk naar op zoek was. Scaramanga doodt de wetenschapper en steelt de zogenaamde 'solix agitator', hiermee kan zonne-energie worden gewonnen. De kogel is gestuurd door de vriendin van Scaramanga, Andrea Anders (Maud Adams), in de hoop dat Bond de wetenschapper zou vermoorden. Maar nu moet Bond Scaramanga vinden om de 'solix agitator' terug te stelen. Bond belandt uiteindelijk op het eiland van Scaramanga in de Zuid-Chinese Zee en neemt het tegen hem en zijn klein hulpje Nick Nack (Hervé Villechaize). Scaramanga stelt voor om een duel te houden met Bond op het strand en Bond gaat akkoord. Ze houden een pistoolduel en stappen elk twintig stappen van elkaar weg, maar als Bond om wil draaien is Scaramanga verdwenen. Bond vertrekt per schip en het eiland explodeert, Nick Nack probeert zich nog te verzetten, maar wordt uiteindelijk vastgebonden aan de mast.

Roger Moore en Richard Kiel (als Jaws)

In de film The Spy Who Loved Me worden 16 atoomwapens gestolen van Russische en Britse duikboten. Bond komt erachter dat er een speciale microchip in bestaat die het mogelijk maakt om duikboten onzichtbaar voor de radar te maken. Hij wordt naar Caïro gestuurd om samen met een sjeik de microchip te bemachtigen. Bond ontmoet de zogenaamde Agent Triple X, Anya Amasova (Barbara Bach), van het Russische leger, al gauw wordt zij zijn concurrent in het vinden van de microchip. Maar toch gaan ze samen op zoek naar de microchip, onderweg stuiten ze op Jaws (Richard Kiel), een lange man met stalen tanden. Ze ontdekken dat de man achter de diefstal Karl Stromberg (Curt Jürgens), een magnaat, is. Bond en Amasova gaan verkleed als een marinewetenschapper en zijn vrouw naar de basis van Stromberg en ontdekken dat hij een nieuwe supertanker heeft, de Liparus. Als ze de basis verlaten worden ze achtervolgt door Jaws en andere aanhangers van Stromberg, maar Bond kan ze afschudden door zijn auto te veranderen in een onderzeeër. Amasova komt erachter dat Bond haar geliefde heeft vermoord in Oostenrijk. Ze belooft dat ze de missie wel met hem wil afmaken, maar ze zal hem daarna moeten vermoorden. Bond komt erachter de Stromberg zich schuildhoudt in een onderzeeër, genaamd de Atlantis. Bond zoekt de confrontatie met Stromberg en redt Amasova, die gevangen werd gehouden door Stromberg. Hij schiet op Stromberg vanonder de tafel, maar stuit op Jaws, Bond gooit hem in een haaienbassin met behulp van een magneet, die de tanden van Jaws aantrekken. Bond en Amasova komen weer samen en vluchten snel uit de Atlantis. Amasova herrinnert Bond eraan dat ze hem zou neerschieten en pakt Bond's geweer. Maar in plaats van hem neer te schieten, schiet zij op een fles champagne dat hij vast houd. Ze worden opgepikt door het Britse leger. In het eindshot zien we Jaws een haai uit het bassin vermoorden en zwemt weg van de Atlantis.

Roger Moore en Lois Chiles in Moonraker

In de elfde Bond-film Moonraker wordt er een Moonraker spaceshuttle gestolen tijdens de transport op een transportvliegtuig. Om de zaak te onderzoeken wordt Bond door M (Bernard Lee) op de zaak gezet. In de intro zien we dat Bond uit een vliegtuig wordt geduwd door Jaws (Richard Kiel) zonder parachute. Gelukkig overleeft hij de val en wordt op het hoofdkwartier in Londen door M op de hoogte gesteld van de huidige gang van zaken. Bond moet onderzoek doen naar ene Sir Hugo Drax (Michael Lonsdale), wiens bedrijf de spaceshuttles leverde. Bond probeert hem te ontmoeten bij zijn fabriek Drax Industries. Hij wordt daar niet al te vriendelijk verwelkomd door Drax (Toshiro Suga) , zijn handlanger. Bond ontmoet daar ook Dr. Holly Goodhead (Lois Chiles), een wetenschapper die voor Drax werkt en die Bond in een centrifuge stopt en snel laat ronddraaien. Als Bond ook dit overleefd heeft, sluipt hij 's nachts het kantoor van Drax binnen en vindt daar blauwdrukken voor een glazen flesje dat in Venetië wordt gemaakt. Bond verlaat de volgende ochtend Californië en gaat op weg naar Venetië, waar hij Goodhead weer ontmoet. Hij komt erachter dat ze eigenlijk een CIA-agent is en Drax bespioneert. Bond en Goodhead besluiten om samen te werken om Drax te grazen te nemen. Bond heeft nog een glazen flesje dat hij gevonden had in Drax's kantoor en mag van M naar Rio de Janeiro. Daar wordt hij gevolgd door zijn Braziliaanse contact Manuela (Emily Bolton), waar hij later mee in één bed zal gaan slapen. Bond ontdekt dat Jaws de nieuwe bodyguard is van Darx, Jaws verongelukt even later, maar wordt gered door de kleine Dolly (Blanche Ravalec). Bond gaat, gekleed in gaucho kleding, naar het hoofdkwartier in Brazilië. Hij komt erachter dat Drax van plan is de mensheid te vernietigen en overtuigt Dolly en Jaws dat Drax slechte dingen van plan is. Zij stappen over naar Bond's kant. Bond gaat naar het hoofdkwartier van Drax en komt in gevecht met hem. Bond schiet op Darx' horloge een met cyanide bedekte pijl, duwt hem in de luchtafzuiging en Darx schiet de ruimte in. Daarna komen de Amerikanen om Bond te vertellen dat zijn missie geslaagd is.

De Lotus Espirit

In For Your Eyes Only wordt een Brits schip met aan boord een ATAC-decoder, vlakbij Griekenland tot zinken gebracht. James Bond wordt eropuit gestuurd om de geheimzinnige zaak te onderzoeken. Er zijn echter meer kapers op de kust, aangezien general Gogol (Walter Gotell), het hoofd van de KGB sterk geïnteresseerd is in het apparaat. Het echtpaar Havelock lijkt de ligging van het wrak bijna bepaald te hebben als een zekere Hector Gonzales (Stephan Kalipha) hen vermoordt. Hun dochter Melina (Carola Bouquet) zint op wraak en vermoordt de schurk voor Bonds ogen. Terug in Londen identificeert Bond een aanwezige bij Gonzales' schuilplaats als de Belgische crimineel Emile Leopold Locque (Michael Gothard). Bond komt van de Griekse zakenman Kristatos (Julian Glover), die vanwege zijn contacten ook een Britse informant is, te weten dat Locque vermoedelijk werkt voor de smokkelaar Milos Columbo (Topol). Er volgen vele spannende scènes van de hoogste toppen van de Alpen tot diep onder het wateroppervlak, met uiteindelijk een spannende climax. Pas als Bond Columbo voor het eerst ontmoet wordt pas echt duidelijk wie de ware vijand is. Hij komt er namelijk achter dat Kristatos zijn plan zo heeft gemaakt, dat Columbo de schurk lijkt, terwijl dat niet zo is. Door Columbo krijgt Bond toegang tot een fabriek van Locque, Bond ontdekt daar rollen papier bedekt met bloemsiroop. Ondertussen verliest Locque de controle over zijn stuur en komt met zijn auto vast te zitten op de rand van een klif. Bond helpt Locque een handje door zijn auto van de klif af te duwen, waardoor hij overlijdt. Bond pakt de ATAC-decoder, maar Kristatos pakt hem af. Vervolgens gooit een mes op Kristatos en Kristatos overlijdt. Ten slotte overnachten Bond en Melina samen op haar vader jacht.

 

Maud Adams en Roger Moore in Octopussy

Aan het begin van Octopussy betreedt Bond een militaire basis. We krijgen mee dat er gesproken wordt over een raket, Bond krijgt de opdracht om die te vernietigen. Hij plaatst een bom, maar wordt gesnapt. Bond vlucht weg, maar wordt achtervolgt en krijgt op een gegeven moment een hittezoekende raket achter zich aan. Bond weet aan de raket te ontsnappen door over een hangar heen te rijden, waardoor de raket tegen de hangar aanvliegt en explodeert. Vervolgens belanden we in Oost-Berlijn, waar een clown vlucht voor twee messenwerpers. Uiteindelijk gooien ze een mes in zijn rug en de clown valt in het water. Hij strompelt het land op en rent naar de Britse ambassade, waar hij dood tegen het raam aanvalt en een gouden ei verliest. Bond wordt op de zaak gezet en komt erachter dat het gouden ei een vervalst Fabergé-ei blijkt te zijn. Het echte ei, een Kroningsei, wordt op dat moment geveild en Bond gaat samen met Jim Fanning (Douglas Wilmer) van MI6 naar de veiling. Ze ontdekken dat ene Kamal Kahn (Louis Jordan) het ei wel heel graag wil hebben. Hij krijgt, nadat Bond de prijs opjaagt, uiteindelijk het ei te pakken, maar Bond wisselt het ei in voor een nep ei. Kahn pakt het vliegtuig, samen met het nep ei, terug naar India. Bond volgt Kahn naar India en ontmoet daar Vijay (Vijay Amritraj). Tijdens een potje backgammon tegen Kahn zet Bond het echte ei in. Hij wint de pot, maar Bond is zijn leven daarna niet meer veilig, doordat er meerdere mensen achter het ei aan zitten. Bond komt in contact met Octopussy (Maud Adams, eerst was het de bedoeling dat Faye Dunaway de rol op zich zou nemen, omdat Octopussy oorspronkelijk een slecht personage moest zijn), de leider van een vrouwelijke organisatie die zich bezig houdt met de diamantensmokkel. Ze biedt Bond een baan aan bij de organisatie, waar ook Kahn een baan heeft. Bond ontdekt dat Kahn een deal heeft met de Russische generaal Orlov (Steven Berkoff), zonder dat Octopussy daarvan op de hoogte is. Via het circus van de organisatie wordt een atoombom bij een Amerikaanse basis in West-Duitsland binnengesmokkeld. Deze bom wordt op scherpgesteld, zodat bij ontploffing de wereld denkt dat Amerika per ongeluk een atoombom heeft laten ontploffen, waardoor West-Europa zich terug zal trekken uit de NAVO en de Sovjet-Unie Europa ongehinderd kan aanvallen. Bond gaat op zoek naar de bom, weet eerst generaal Ovlov af te schudden en daarna de Duitse politie. Hij komt op de basis en maakt de bom onklaar.

Roger Moore en Grace Jones in A View to a Kill

De titelsong van A View to a Kill werd een groot succes, de single gezongen door Duran Duran met de gelijknamige titel 'A View to a Kill' stond wekenlang op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten. Aan het begin van de film bezoekt Bond Siberië, waar hij op zoek is naar het lijk van 003. In de broekzak van 003 zit een belangrijke microchip. Later blijkt dat deze microchip een exacte kopie is van de microchip van Zorin Industries. Bond moet de onverklaarbare dood van 003 onderzoeken en zijn onvoltooide werk tot een goed einde brengen. Zijn enige tip is Zorin Industries. Samen met Moneypenny (Lois Maxwell) gaat Bond naar een paardenrenbaan, waar Max Zorin (Christopher Walken, eerder werden David Bowie en Sting benadert voor de rol) zich op dat moment bevindt. Zorin blijkt een passie voor paarden te hebben en heeft iets uitgevonden waardoor zijn paard sneller gaat lopen en dus de wedstrijd wint. Sir Godfrey Tibbett (Patrick Macnee), een paardentrainer, vermoedt dat Zorin een drug gebruikt om de paarden sneller te laten lopen, maar na een dopingtest blijkt dat niet het geval te zijn. Bond ontmoet, via Tibett, Achille Aubergine (Jean Rougerie). Aubergine weet hoe Zorin zijn paarden sneller laat rennen en is ook bereid dit te vertellen aan Bond, maar Aubergine wordt vermoordt door May Day (Grace Jones), de rechterhand van Zorin, voordat hij het geheim aan Bond kan vertellen. Het enige wat Bond weet is dat Zorin binnenkort een paardenverkoop houdt in de stallen. Bond logeert als rijke paardenliefhebber met een valse naam in het gastenverblijf van Zorin. Bond en Tibett ontdekken, als ze inbreken in het lab van Zorin, het geheim van het sneller laten lopen van de paarden. Via een in het paard ingeplante en op afstand bestuurbare microchip wordt een drug in dat paard losgelaten op het moment dat de eindsprint in de race bereikt wordt. In de zappelin van Zorin vertelt hij dat hij van plan is om Silicon Valley van de kaart te vegen, zodat Zorin Industries een monopolie verkrijgt op de microchip-markt. Zorin wil dit bereiken door de San Andres breuklijn vol te pompen met water, daarna zal hij twee bommen tot ontploffing brengen, waardoor Silicon Valley volledig onder water loopt. Bond kan gelukkig dit plan dwarsbomen, wat helaas het einde betekende van Tibett en May Day, en redt Silicon Valley. De film eindigt met het gevecht op de Golden Gate Bridge in San Fransisco tussen Bond en Zorin, Zorin valt uiteindelijk van de burg en overlijdt.

Morgen: Timothy Dalton

Je kunt nu een James Bond t-shirt winnen op FOK!. Je hebt zelfs twee mogelijkheden om mee te doen, via de Weblog en via het Forum. Wat een feest! Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete Bondfilm en je maat te vermelden en dan doe je al mee, kan het nog makkelijker?