[James Bond Special] Sean Connery

Martijn (Tinuzzz_Talpa)

Aankomende donderdag komt de nieuwe James Bond-film Quantum of Solace uit. Het wordt alweer de 22e film van de bekendste geheim agent in de filmwereld. Speciaal voor de James Bond fans komen de James Bond acteurs de paar dagen voor de première nog even voorbij. Vandaag is Sean Connery aan de beurt.

Sean Connery nam de rol van James Bond maar liefst 6 keer op zich, van 1962 tot 1967 en nog een keer in 1971. Connery was de eerste die in de huid kroop van de geheim agent. De films van James Bond zijn gebaseerd op de boeken van Ian Fleming, maar de laatste jaren krijgen de films alleen maar de titel mee, het plot wordt verzonnen door de regisseur.

Dr. No

In de eerste film uit 1962 van James Bond probeert Bond een geniale wetenschapper, genaamd Dr. No (Joseph Wiseman), te stoppen. Hij wil namelijk het Amerikaanse ruimteprogramma stoppen. De film kreeg de toepasselijke naam Dr. No. Bond begint op het eiland Jamaica, waar hij een onderzoek insteld naar de moord op een andere Britse geheim agent en zijn secretaresse. Hij ontdekt dat de moord deel uitmaakt van een groot complot. Samen met CIA-agent Felix Leiter (Jack Lord) en een lokale visser, genaamd Quarrel (John Kitzmiller) ontdekt hij het verband tussen de moorden en het geheimzinnige eiland 'Crab Key'. Het eiland blijkt de thuisbasis van Dr. No te zijn, Bond en Quarrel gaan op onderzoek uit op het eiland. Ze ontmoeten Honey Rider (Ursula Andress), zij verteld hun dat ze moeten vluchten, omdat er een vuurspuwend monster op het eiland onheil schept. Nadat ze gesnapt zijn door een patrouilleboot komen ze te weten dat het monster echt bestaat. Als gevangenen van Dr. No proberen ze erachter te komen wat hij van plan is. Bond gaat verkleed als medewerker naar de reactorkamer en laat alles fout gaan. In de confrontatie met Dr. No duwt Bond hem in kokend heet water van de reactor. Bond redt Honey en vervolgens zinkt het geheimzinnige eiland van Dr. No weg.

Daniela Bianchi en Sean Connery (From Russia with Love)

In From Russia with Love krijgt Bond te maken met de terroristische organisatie SPECTRE (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion, in het Nederlands Speciale Uitvoerende Eenheid voor Contraspionage, Terrorisme, Wraakacties en Afpersing). De organisatie hebben een geheim plan gemaakt, waarmee ze een Russische decoderingsmachine gaan stelen. Bij het plan zullen zowel de Russische als de Britse geheime dienst een rol spelen. Russisch geheim agent Tatiana (Daniela Bianchi) zal de machine stelen en Bond zal hem naar Engeland smokkelen. Maar SPECTRE wil juist dat ze de reis niet overleven, ze hebben Red Grant (Robert Shaw) ingehuurd om ze te vermoorden en de decoderingsmachine, genaamd Lektor, te stelen. Zodoende zal SPECTRE niet alleen de Lektor in handen hebben, maar ook de dood van Dr. No wreken, die in de vorige film vermoord is door Bond. M (Bernard Lee) en Bond vermoeden dat er niet iets klopt aan de missie, maar toch werkt Bond mee. Hij vertrekt naar Istanbul, waar hij Tatiana ontmoet en ze hem de machine overhandigt. Als hij de machine heeft, gaan ze samen naar Venetië met de Oriënt Express. Op de trein volgt een confrontatie met Red Grant, die nipt wordt verslagen door Bond. In Venetië staat er nog een handlanger van SPECTRE hen op te wachten om ze te vermoorden, maar wordt verslagen, doordat Tatiana uiteindelijk de kant van Bond kiest. Leuk detail is dat de stem van actrice Daniela Bianchi, in de film Tatiana, later nagesynchroniseerd is door Barbara Jefford, omdat Bianchi's Engels niet zo duidelijk was.

Bond-girl Pussy Galore

In 1964 kwam de opvolger van From Russia with Love, Goldfinger. Helaas maakte de bedenker van James Bond, Ian Fleming, de première niet meer mee, hij overleed een maand voor de première. Aan het begin van de film zien we Bond ergens in Zuid-Amerika met een duikerspark aan en een rubberen camouflage-eend op zijn hoofd. Hij zwemt naar een olieraffinaderij en plaatst daar een tijdbom. Na de tijdbom geplaatst te hebben doet hij zijn speciale 'Wetsuite' uit, waaronder hij een mooie witte smoking aan heeft en naar een nachtclub gaat. In de nachtclub wordt de act verstoord van een buikdanseres door de explosie van Bond's tijdbom en ze vertrekt naar haar kleedkamer. Wanneer Bond haar achtervolgt naar haar kleedkamer, zit ze in bad. Hij doet zijn jasje uit en begint haar te kussen. Als hij diep in haar ogen kijkt, ziet hij een weerspiegeling van een bewaker, die Bond vervolgens aanvalt. HIj schakelt de bewaker uit door hem in een vol bad te gooien en er vervolgens een ventilator bij te gooien, waardoor de bewaker wordt geëlektrocuteerd. De échte verhaallijn van Goldfinger begint eigenlijk pas nu, in Miami, waar Bond onderzoek moet doen naar goudsmokkel. De verdachte is Auric Goldfinger (Gert Fröbe). Bond ontmoet Goldfinger in Miami en betrapt hem op valsspelen tijdens een potje kaarten. Bond valt Goldfinger aan, waardoor Goldfinger's vriendin, Jill Masterson (Shirley Eaton), overlijdt. Eenmaal terug in Engeland ziet hij Goldfinger weer tijdens een potje golf en ontdekt dat hij weer valsspeelt. Hij volgt Goldfinger en zijn lijfwacht Oddjob naar Zwitserland, waar hij onderweg de zus van Jill ontmoet,Tilly Masterson (Tania Mallet), die ook achter Goldfinger aan zit. Samen ontdekken ze dat Goldfinger achter de goudsmokkel zit, wanneer ze hem achtervolgen naar zijn fabriek. Maar door een fout van Tilly worden ze gevangengenomen, waarna Tilly sterft en Bond meegenomen wordt naar de Verenigde Staten. Goldfinger is van plan om het goud in Fort Knox te bestralen met atoomenergie, zodat het goud wat hij gesmokkelt heeft meer waard is. Om te voorkomen dat zijn plan gelekt wordt, vergast hij iedereen in de buurt van Fort Knox. Het vergassen wordt geregeld door een pilote, genaamd Pussy Galore (Honor Blackman). Wanneer Bond opnieuw een stokje probeert te steken voor de plannen van Goldfinger, wordt hij weer gevangengenomen en vastgebonden aan een atoombom. Goldfinger ontsnapt, omdat de atoombom binnenkort af zal gaan. Bond blijft alleen over met Oddjob, maar verslaat hem en ontsnapt uit Fort Knox. Hij denkt dat zijn missie eindelijk voorbij is en gaat per vliegtuig naar Washington, maar daar ontmoet hij wederom Goldfinger. Goldfinger schiet een kogel door het raam van het vliegtuig en wordt naar buiten gezogen. Ten slotte springen Bond en Pussy Galore uit het vliegtuig met een parachute en landden ze veilig op het strand.

Scène uit Thunderball

Een jaar later kwam Thunderball, een film die meer kostte dan de drie voorgaande films bij elkaar. In totaal bracht de in 1965 gereleasede film ruim 141 miljoen dollar op. Dit keer begint de film bij een begrafenis, die bijgewoond wordt door James Bond. In de kist ligt een vrouw, maar eigenlijk is het een man verkleed als vrouw. De man is de slechterik Jaques Bouvar (Bob Simmons). Als Bond merkt dat Bouvar degene is die in de kist ligt stompt hij hem in zijn gezicht. Er breekt een gevecht uit tussen de twee en uiteindelijk is het Bouvar die het onderspit delft. Bond ontsnapt vervolgens door middel van een jetpack en vlucht met zijn Aston Martin DB 5 (zie bovenstaande foto). In de volgende scéne zien we een agent van SPECTRE, genaamd Emilio Largo (Adolfo Celi). Largo heeft een vergadering met twee andere SPECTRE-agenten en legt het zogenaamde Omega-plan aan hun uit. Het Omega-plan houdt in dat ze twee atoombommen stelen van de NAVO en deze alleen voor veel losgeld teruggeven. Bond wordt op de zaak gezet en het spoor leidt als snel naar Nassau. Hij krijgt hulp van CIA-agent Felix Leiter (Rik van Nutter) en assistente Paula Caplan (Martine Beswick). Ze krijgen de gadgats van Q, ook wel Major Boothroyd genoemd. Ondertussen heeft Bond een afspraak met Domino Derval, de zus van de piloot die de atoombommen heeft gestolen. Hij ontdekt dat de voogd van Domino, Emilio Largo, voor SPECTRE werkt. Bond gaat naar het schip van Largo, maar wordt gevangengenomen. Leiter komt te hulp met soldaten en ziet dat de bommen van het schip worden gebracht. Er ontstaat een gevecht onder water, waarin Domino een harpoen door het lijf schiet van Largo, en hij sterft. Uiteindelijk worden ze gered door een vliegtuig van de US Navy.

Sean Connery in You Only Live Twice

Bij de opnames van de vijfde Bond-film You Only Live Twice ontsnapten  Harry Saltzman (producer), Cubby Broccoli (producer), Lewis Gilbert (regisseur), Freddy Young (van de cinematografie) en Ken Adam (designer) aan de dood. Zij zouden eigenlijk op 5 maart 1966 terugvliegen naar Groot-Brittannië, maar zij besloten om nog even in Japan te blijven om een ninja-demonstratie bij te wonen. Hun oorspronkelijke vliegtuig stortte 25 minuten na opstijgen neer en alle inzittenden kwamen om het leven.

In 1967 kwam alweer de een-na-laatste Bond-film met Sean Connery in de hoofdrol. Dit keer is SPECTRE, de terroristische organisatie, weer iets van plan. Ze willen een Derde Wereldoorlog veroorzaken, door Russische en Amerikaanse ruimteschepen te stelen. Rusland en Amerika zullen vervolgens elkaar de schuld geven van de verdwijning en zo ontketent zich een Derde Wereldoorlog. Bond wordt door M. naar Japan gestuurd om SPECTRE te vinden en het plan te dwarsbomen. Eenmaal in Japan aangekomen ontmoet hij daar het hoofd van de Japanse geheime dienst Tiger Tanaka (Tetsuro Tamba) en Dikko Henderson (Charles Gray). Maar Henderson wordt vermoord in Bond's bijzijn. Bond neemt de plaats in van hem en kan zo binnendringen bij een Japanse multinational. Bij de multinational steelt hij een microfilm met daarop de geheime locatie van SPECTRE. Hij gaat per helicopter naar die geheime locatie en verkent het gebied rond de vulkaan, maar hij kan niets vinden. Wanneer hij een andere helicopter een krater in ziet gaan, gaat hij op onderzoek uit en ontdekt dat in de krater de geheime locatie zit van SPECTRE. Hij gaat de krater in, maar wordt gepakt door aardsvijand Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasence). Er ontstaat een gevecht, die wordt onderbroken als de ninja's van Tanaka verschijnen. Bond en de ontvoerde astronauten worden gered door de ninja's. Ten slotte wordt de basis vernietigd en de wereld is opnieuw gered. Leuk detail: Dr. Evil uit de Austin Powers-films is gebaseerd op Blofeld.

Dit keer spelen Telly Savalas en George Lazenby respectievelijk Blofeld en Bond in On Her Majesty's Secret Service

De enige keer dat Lazenby de rol speelde van Bond was in 1969 in de film On Her Majesty's Secret Service. Lazenby begon als militair, na zijn dienst werd hij autodealer, totdat hij ontdekt werd door een modellenbureau. Hij werd zelfs het best betaalde topmodel van Europa. Ondertussen had Connery aangegeven dat hij ging stoppen met het spelen van Bond, dus zochten de producenten naar een nieuwe hoofdrolspeler. Toevallig zat producent Cubby Broccoli tijdens de auditieperiode in een restaurant naast het tafeltje van Lazenby en vond dat hij grote overeenkomsten met de Britse spion vertoonde. Broccoli nodigde Lazenby uit om auditie te doen voor de rol. Tijdens de audities werd hij uitgekozen, omdat hij een expert was in vechtscènes. Hij heeft zelfs tijdens een van de gevechten de neus van een stuntman gebroken. De producenten waren dolenthousiast over hem, maar helaas werd de film geen succes en Lazenby stapte uit de film, omdat hij vond dat niemand zat te wachten op een filmreeks als James Bond in die periode. Hij wilde een andere weg in slaan en in, volgens hem, betere films spelen. Helaas voor hem is dat helemaal mislukt, de Bond-films zijn zeer succesvol en Lazenby's acteercarrière is volledig mislukt.

Het verhaal begint langs de Portugese kust waar Bond een vrouw ziet die probeert zelfmoord te plegen door zichzelf te verdrinken. Bond bedenkt zich geen moment en rijdt naar haar toe om haar te redden. Als Bond haar uit zee heeft gehaald verschijnen er twee kerels die hen proberen neer te schieten. Na een vechtpartij met de twee mannen, vlucht de dame weg in haar auto zonder een woord te wisselen met Bond. Maar hij ontmoet haar later in een casino als ze aan de roulettetafel zit. Ze biecht aan de croupier op dat ze haar inzet niet kan betalen, maar Bond neemt haar schuld op zich en wordt door de vrouw uitgenodigt om naar haar hotelkamer te gaan. Bond komt erachter dat de vrouw eigenlijk gravin Teresa 'Tracy' di Vincenzo (Diana Rigg) is. De volgende morgen wordt Bond wakker in Tracey's bed, maar Tracey zelf is er niet. Wanneer hij het hotel wil verlaten, wordt hij ontvoerd en bij het hoofd van het Europese misdaatsyndicat "Unione Corse" Marc-Ange Draco (Gabriele Ferzetti) gebracht. Draco onthult dat hij de vader is van Tracy en wil dat Bond haar goede manieren bijbrengt. Draco belooft Bond een miljoen pond als hij met haar trouwt. Bond gaat hiermee akkoord als Draco zegt waar de schuilplaats is van Blofeld (Telly Savalas), hoofd van organisatie SPECTRE, zich bevindt. Draco gaat hiermee akkoord, ten slotte is SPECTRE zijn grote concurrent. Als Bond na een tijdje Blofeld nog niet gepakt heeft, krijgt hij van M. te horen dat hij van de missie is afgezet. Bond is zeer verontwaardigd en dicteert aan Moneypenny (Lois Maxwell) een ontslagbrief, die ze gaat inleveren bij M. Maar in de brief dat ze uiteindelijk inlevert staat een verzoek van Bond om een paar dagen op vakantie te gaan. Wanneer Bond erachter komt bedankt hij haar en gaat naar de verjaardag van Draco. Bond komt achter de afspreek tussen Tracey en haar vader. Draco vertelt vervolgens aan Bond dat hij moet gaan zoeken naar een advocatenkantoor in het Zwitserse Bern. Eenmaal in Bern aangekomen gaat Bond meteen naar het advocatenkantoor en doorzoekt het hele kantoor. Hij komt erachter dat Blofeld de adellijke titel "Graaf Balthazar de Bleuchamp" wil bemachtigen. Nu Bond genoeg informatie heeft verzameld over Blofeld overtuigt hij M om de missie af te maken. Hij gaat op bezoek bij het klinisch instituur van Balthazar de Bleuchamp vermomt als genealoog Sir Hilary Bray. Helaas mislukt deze vermomming, want Blofeld en Irma Bunt (Ilse Steppat), mede-eigenaar van het instituut, komen erachter dat Bray niet de echte Bray is. Bond probeert te vluchten en vlucht met medewerking van Tracy in een auto. Samen proberen ze ongezien uit het dorpje Mürren te komen, maar enige tijd later moeten ze beide schuilen door de duisternis, de sneeuwstorm en een lege benzinetank in een leegstaande schuur. In die schuur verklaar Bond aan Tracy de liefde en vraagt haar ten huwelijk. Tracy beantwoord de vraag bevestigend. De volgende ochtend vluchten ze met ski's, maar al snel worden ze achterna gezeten door Blofeld en zijn handlangers. Onderweg schiet Blofeld een lawinepijl op hun af, die een lawine veroorzaakt. De handlangers slepen Tracy weg en ze denken dat Bond dood is. Blofeld maakt inmiddels zijn plannen bekend aan de wereld: hij dreigt de wereldvoedselvoorraad aan te vallen met zijn biologische wapens met behulp van zijn gehypnotiseerde vrouwen, tenzij zijn verzoek wordt ingewilligd: erkenning van zijn titel als graaf en amnestie in alle landen waar hij een misdaad heeft begaan. Vervolgens is hij van plan om als graaf zich terug te trekken op een landgoed samen met Tracy. Bond, die uiteraard nog leeft, weet Blofeld te vinden en maakt samen met Draco een plan om hem uit te schakelen. Samen vallen ze het hoofdkwartier van Blofeld, de Piz Gloria, aan en weten Tracy te bevrijden. Blofeld probeert te ontsnappen door middel van een bobslee, maar blijft na een achtervolging met Bond met zijn hoofd haken in een bos takken. Na alle actie is er eindelijk tijd voor rust, het huwelijk van Bond met Tracy gaat beginnen. Na het huwelijk probeert Draco nog een miljoen pond aan Bond te geven, maar hij slaat dit af. Het echtpaar rijdt vervolgens in een Aston Martin weg om samen aan een toekomst te beginnen. Maar opeens komen Blofeld en Bunt eraan scheuren in een snelle Mercedes, Bunt schiet haar magazijn van haar automatische geweer leeg op de Aston Martin van Bond. Bond overleeft het, maar als hij tegen Tracy praat merkt hij dat hij geen reactie krijgt, Tracy heeft de aanslag niet overleefd.

Sean Connery en Lana Wood in Diamonds Are Forever

Het plot voor deze James Bond film, Diamonds Are Forever, is gebaseerd op een droom van producent Albert R. Broccoli. Een deel van de film is zelfs opgenomen in Nederland, in de grachten van Amsterdam om precies te zijn. Aan het begin van de film zie je dat Bond nog steeds op zoek is naar Blofeld (Charles Gray). Uiteindelijk, na een lange zoektocht, weet hij hem te vermoorden, terwijl hij bezig was om een dubbelganger te schapen.Daarna wordt Bond op onderzoek gezet die erachter probeert te komen wie de schuldigen van de massale diamantensmokkel zijn. In Zuid-Afrika wordt ondertussen iedereen van de smokkelring één voor één vermoord door Mr. Wint en Mr. Kidd (Bruce Glover en Putter Smith). Bond neemt de identiteit over van smokkelaar Peter Franks en neemt contact op met Tiffany Case (Jill St. John) uit Amsterdam, zij is de tussenpersoon voor de diamantensmokkel. Eenmaal in Amsterdam aangekomen begint een echte smokkelaar een gevecht met Bond, maar Bond wint en stopt zijn portemonne in de broekzak van de man, zodat Tiffany denkt dat James Bond dood is. De diamanten worden in het lijk verstopt en overgedragen aan de CIA van de Verenigde Staten. Om niet op te vallen smokkelt Bond ook diamanten naar de volgende halte: de crematorium. Wint en Budd zijn van plan om Bond, eigenlijk de dode smokkelaar, te gaan cremeren. Maar als Shady Tree (Leonard Barr), een smokkelaar, ontdekt dat de diamanten nep zijn, gaan ze met z'n drieëen Bond zoeken en zo wordt 'Bond' gered. De echte Bond gaat ondertussen naar Las Vegas, waar Tree als komiek werkt. Maar Tree is daar niet meer, hij is vermoord door Wint en Budd. Een tijdje later ontmoet Bond Tiffany weer en ze ontdekt dat hij een infiltrant is, maar als er een aanslag op hun gepleegd wordt, kiest ze voor de kant van Bond. Bond ontdekt dat een geheimzinnig laboratorium in de woestijn van Nevada waarschijnlijk de laatste halte is van de smokkellijn. Bond ontsnapt met een maanbuggy en wordt door Tiffany naar de stad gebracht. Het laboratorium is eigendom van zakenman Willard Whyte (Jimmy Dean), maar als Bond het laboratorium betreedt, ziet hij dat Blofeld de plaats van Whyte heeft ingenomen. De Blofeld aan het begin van de film was dus een dubbelganger en nu staat hij oog in oog met de echte Blofeld. Blofeld zegt tegen Bond dat hij mag vertrekken, maar hij vergast Bond in de lift. Wint en Budd stoppen Bond in een ondergrondse pijplijn, maar hij ontsnapt. Door middel van een stemvervormer komt Bond erachter waar Blofeld Whyte verstopt heeft. Hij redt Whyte, maar Blofeld ontsnapt en ontvoerd Tiffany hierbij ook. Bond ontdekt een booreiland op zee en ziet dat Blofeld met Tiffany zich hier schuilhoudt, onder leiding van Whyte en Felix Leiter (Norman Burton) vallen ze het booreiland aan. Blofeld probeert te ontsnappen met een duikboot, maar Bond kaapt de hijskraan waar de duikboot aan vast zit en smijt de duikboot tegen het booreiland aan. Nu alles voorbij is nemen Bond en Tiffany een cruise op een schip van Whyte. Op het laatste moment proberen Wint en Budd, vermomd als obers, hun eer nog te redden, maar Bond doorziet hun vermomming en schakelt ze uit.

Morgen Roger Moore.