Donor-Show

Joris (Tigertje)

Ongeveer heel politiek Nederland is al gevallen over de Donor-show. Het is schandalig dat het in Nederland gevoerde donor-beleid te grabbel wordt gegooid, vinden ze. Wie op een wachtlijst staat moet keurig op zijn beurt wachten. Dat is namelijk de eerlijkste methode. Terecht?

In 2006 kon bij van zo'n 200 personen organen worden verkregen. Dat is 200 van 2,5 miljoen codicillen. Dit alles heeft te maken met de voorwaarden die gesteld worden aan donororganen. Niet iedere overledene kan organen doneren, en iemand moet overlijden op de Intensive Care van een ziekenhuis. Een arts bepaalt uiteindelijk wie een orgaan krijgt. Levenstijl, noodzaak en positie op de wachtlijst zijn hierbij belangrijke criteria. De eerste voorwaarde is natuurlijk dat de donor en ontvanger medisch gezien "matchen".

Specifiek kijkend naar nierdonaties levert deze groep personen zo'n 60% van het totaal aantal nieren.

De andere 40% komt van levenden. Ieder gezond mens kan leven met één nier. Deze methode van donatie is behoorlijk ingrijpend en kan dus niet zomaar. In Nederland wordt het alleen toegestaan als de donor de ontvanger goed kent, bijv. een familielid. Verkoop van organen is verboden in Nederland.

BNN maakt feitelijk gebruik van deze laatste methode. De vrouw die doneert is terminaal ziek maar is technisch gezien een geschikte donor. Normaliter kon ze haar nier aan de straatstenen niet kwijt. Haar nier was dus met haar het graf in gegaan. Als er geen Donor-Show was geweest. Eigenlijk levert zij een extra nier op. Normaal niet beschikbaar, nu wel.

Wat deze show mijn inziens controversieel maakt is de selectiemethode van BNN. Over de medische match kan geen misverstand bestaan. Die moet er zijn. Ook de levenstijl zal wel goed zitten. Ik ga ervan uit dat BNN geen alcoholisten heeft uitgenodigd. Maar de noodzaak en positie op de wachtlijst? Ik vrees dat bij de selectie leuke "koppies" en uitstraling een grotere rol hebben gespeeld. Dat voelt onrechtvaardig. En dat de TV-kijker indirect invloed kan uitoefenen op de beslissing maakt het er allemaal niet beter op.

En dan zijn er natuurlijk de twee verliezers. Die gaan gewoon weer op de wachtlijst. Met als enige voordeel dat door de aandacht zeer waarschijnlijk meer mensen hun donorcodicil gaan invullen.

En mocht als gevolg van deze show dat aantal donorcodicillen verdubbelen dan loopt de Nederlanderse wachtlijst voor nierdonaties vrijwel leeg. In dat geval kan de show waarschijnlijk aan de hele wereld verkocht worden. Bij Endemol zullen de champagneflessen dan wel ontkurkt worden. Het blijft lastig.