De Armeense kwestie

Rick (rickmans)

Algemene ontwikkeling is een van de punten die vrij uniek is voor deze blog. Om goed bij te blijven is het HOC-forum (Historie, Oorlog en Cultuur) een goede aanrader, zeker als je posts tegen kan komen zoals degene die hieronder wordt aangehaald, dus spoed je na het lezen van onderstaande posting, snel naar het HOC-forum of naar
het topique
waaruit de post afkomsting is.

-- 

Het is een TRUiaans gedoe in dit topic, aan de ene kant de believers die met van alles aan komen om hun punt kracht bij te zetten, aan de andere kant de debunkers (in dit topic Kirmi) die niets accepteren en overal gaten in proberen te schieten met drogredenen en herhalingen.

Kirmi noemt eerder in dit topic de getoonde kampen geen concentratiekampen maar opvangkampen aangezien ze niet lijken op de Nazikampen. Dat is een verkeerd uitgangspunt, de vernietigingskampen van WO2 zijn niet de enige vorm van concentratiekampen. Eerdere versies vindt men tijdens de Boerenoorlogen in Zuid Afrika of de Indianenkampen in de negentiende eeuw in de VS. Er stierven in die kampen vele mensen wegens slechte verzorging en de onmogelijkheid om voor zichzelf adequaat te kunnen zorgen in die kampen. De regeringen die hen daartoe verplichtten droegen door actief te handelen maar ook door het na te laten te handelen bij tot hun dood door ziekte of ontbering.

Genocide is gedefiniëerd als handelen met het doel een bepaalde (etnische, religieuze, nationale, etc) bevolkingsgroep door onder andere het toebrengen van direct leed, mentaal leed, het veranderen van leefomstandigheden met als doel de groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen en het beperken van geboortes of het weghalen van kinderen.
Nergens in de definitie staat echter dat het van hogerhand af moet komen, van de Turkse staat dus in dit specifieke geval, hoewel Kirmi anders beweert. Zo zijn de Paxton Boys die in de 19e eeuw een complete indianenstam hebben afgeslacht schuldig aan genocide. Handelden ze in opdracht van of waren ze gelieerd aan de overheid? Nee. Genocide is het vernietigen van een bevolkingsgroep, ongeacht of het op last van de overheid gebeurt of niet.

Kirmi vraagt om scans van de telegrammen aangezien hij c/p's van andere sites niet accepteert. Als ik daarop googel dan vind ik inderdaad scans, ik spreek echter (zoals de meerderheid hier) geen Turks, het tonen van die scans voegt niets toe aan het topic daar niemand hier kan verifiëren wat er daadwerkelijk staat. Vandaar dat we uitgaan van de geplaatste vertalingen, scans zijn te produceren maar voegen inhoudelijk gesproken weinig toe aan de discussie.

Telegrammen van waarnemers en ambassadeurs zijn er ook nog, die missen in ieder geval in dit topic nog maar ze bieden wel een beeld hoe de rest van de wereld reageerde op de campagne tegen de Armeniërs.

Reeds in 1916 verscheen een boek met ooggetuigenverslagen: The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire, 1915-1916. Huiveringwekkend leesvoer al zal Kirmi het wel afdoen als propaganda en falsificaties, het zijn immers de geallieerde landen waar het boek uitkomt. Maar ook de Duitsers, bondgenoten van Turkije tijdens WO1 waren op de hoogte van, en rapporteerden over het uitroeien van de Armeniërs. Dat de Duitse politiek en de legerleiding niets aan Turkije deed doet niets af aan het feit dat ze op de hoogte waren van het feit dat de Armeniers werden uitgeroeid. De wereld wist het maar was niet bij machte of niet van wil om het tegen te gaan.

Het hele argument van Kirmizibiyaz waarom de Armeense genocide géén genocide genoemd mag worden is dat het op last van de overheid moet zijn. Ten eerste is dit niet waar. Ten tweede is het onzin te stellen dat de overheid niet betrokken was.

De bewijslast is overweldigend. Vele ooggetuigen, vele lichamen, vele foto's. De Armeense bevolking in het Ottomaanse rijk is tijdens de eerste wereldoorlog doelbewust en stelselmatig uitgeroeid door middel van directe executies en onmenselijke behandeling tijdens deportaties en internering.

Wat heeft Turkije erbij te winnen? Het ontlopen van schadevergoedingen of het afstaan van Armeense gebieden? Verlies van eenheid? Bang dat mochten ze gebieden inleveren dat de Koerden dan meteen sterker staan?

Naarmate het langer duurt voordat Turkije accepteert dat ten tijde van WO1 er honderdduizenden mensen bewust vernietigd zijn en hoe meer enkele vocale Turken dit met ridicule argumenten als 'mensen zijn soms van nature heel mager' of 'misschien is dat kind op de foto helemaal niet dood maar gewoon aan het slapen, is het trouwens geen Turks kind' trachten te verdedigen hoe minder kans Turkije maakt op een volwaardige behandeling en hoe langer een kloof tussen Turken en de rest van de wereld blijft bestaan. Niemand zal de huidige Turkse bevolking persoonlijk aansprakelijk houden voor de Armeense Genocide, we willen echter wel dat het wordt geaccepteerd. Volharden in ontkennen is net zo zinnig als zeggen dat de Nederlandse slavenhandel eigenlijk gewoon pleziertochtjes betrof.