De mug...

Redactie FOK!frontpage
Het is alweer enkele dagen buitengewoon lekker weer. 's Ochtends op de fiets is het nog even frisjes maar het een mooie kans om even goed wakker te worden. Bij gebrek aan beter is de hoge temperatuur, regelmatig het gesprek van de dag en iedereen kan er eigenlijk alleen maar vrolijk van worden. Er is namelijk niets dat zo algemeen geprezen wordt als mooi weer. Dat komt omdat men dit zonder jaloezie kan doen. Het weer is er immers voor iedereen. Maar hoe voorspoedig al die zonneschijn ook is, er kleeft een groot nadeel aan.

Slechts een paar jaar geleden maakte alleen boomknuffelaars zich druk om de veranderingen in het klimaat. Tegenwoordig is het echter hip om je zorgen te maken over de CO2 uitstoot en ben je eigenlijk verplicht de DVD van Albert Arnold Gore junior aan te schaffen. Een DVD waar je trouwens niet vrolijk van wordt. De afgelopen paar dagen maak ik me echter minder druk om dit kleurloos en reukloos gas dat van nature eigenlijk toch al in de atmosfeer voorkomt. Het warmere weer heeft er namelijk voor gezorgd dat mijn grootste nachtmerrie al tot leven is gekomen, de mug.

Wie kent hem niet? Het vliegend insect uit de orde tweevleugeligen en de onderorde muggen (Nematocera). Naar mijn mening het meest onsympathieke dier ter wereld. Het heeft een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes, meestal twee kleine, veer-achtige antennes waarmee zeer goed geur waargenomen kan worden. Als je denkt dat je te klein bent om invloed uit te oefenen, ga dan eens naar bed als er een mug in de slaapkamer rondvliegt. De twee vleugels worden in rust achter de rug gevouwen en het achterste paar poten is bij veel soorten langer en steekt in rust naar achteren. Dit doet een mug om eventuele aanstormende vijanden aan te 'zien' komen; in plaats van kijken voelt de mug de luchtwervelingen met de achterpoten en vliegt snel weg bij gevaar. Deze geniale evolutionaire ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat muggen altijd wegvliegen zodra je handen bewegen. Voor dood en verderf moet je iets vinden wat langer en sneller is dan je lichamelijke beperkingen. Zolang men met een tv-toestel geen muggen kan doodslaan, zolang kan tv de krant niet vervangen.

Muggen zijn niet alleen onsympathiek in gedrag maar verspreiden ook diverse ziektes onder mens en dier. Blauwtong, dengue, gele koorts, West-Nijlziekte en natuurlijk de bekendste van allemaal malaria. Jaarlijks overlijden ca. 1 miljoen mensen aan malaria, voor het overgrote deel kinderen jonger dan 5 jaar. Hoe onsympathiek is dat? Bovendien mogen wij ons gelukkig prijzen dat geen enkele soort mug HIV verspreidt. Anders waren we waarschijnlijk al jaren aan het eind van ons latijn. Het gaat er niet zozeer om hoe ijverig je bent, maar wat het doel is van je ijver. De bij is een insect met veel overeenkomsten maar hij wordt geprezen, maar de mug kan een klap krijgen.

Muggen zijn net kleine kinderen. Je weet dat er wat mis is als je ze niet hoort. Maar eigenlijk is deze stilte een verlossing. De etter is het eindelijk gelukt en meestal volgt er een uur van rust waarin je zo snel mogelijk in slaap probeert te vallen. Het geluid wat deze bloedzuigers produceren is erbarmelijk. Het mag duidelijk zijn dat de mug moet werken aan haar imago en geluid. Een evolutionaire mutatie die het mogelijk maakt ongemerkt te rond vliegen is berustend op de evolutietheorie niet alleen logisch maar ook humaner. Want wie rustig door een storm heen slaapt ligt wakker van een mug.