Handsfree

Xessive
Koos 'hoe klop ik het geld uit de zakken van hardwerkende mensen?' Spee, wil de pakkans op het niet handsfree bellen in de auto opvoeren. Dat het hier onder het kopje verkeersveiligheid weer gewoon om vieze geldklopperij gaat, hoeft niemand te betwijfelen. Een simpel rekensommetje leert immers dat het equivalent van 7 politieagenten in 2006 een totale opbrengst van 16 miljoen Euro aan boetes wist uit te schrijven. Zoveel rendement levert bijna niemand voor zijn baas.

Dat niet handsfree bellen in de auto gevaarlijk is, dat weten we allemaal wel. Als automobilist heb je al je aandacht nodig om veilig te kunnen rijden en niemand zal ontkennen dat bellen in de auto je aandacht ernstig afleidt. Echter. Handsfree bellen schijnt net zo gevaarlijk te zijn. Sterker nog. Tijdens een praktijktest van de ANWB tussen het effect van alcohol en het effect van handsfree bellen op je rijvaardigheid, bleek zelfs dat de bestuurders die flink gedronken hadden, beter reden dan nuchtere bellers.

Als het allemaal zo gevaarlijk is, waarom loop je dan te zanikken over die bekeuringen? hoor ik jullie denken. Nou, dat komt omdat ik helemaal niet geloof dat meneer Spee dit doet voor onze veiligheid. Als dat zo was, dan zou er nu een totaalverbod moeten komen op bellen in de auto, of onderzoek verricht moeten worden om de resultaten van het eerder genoemde onderzoek te weerleggen, maar dat gebeurt niet. Want maakt het uit dat handsfree of niet handsfree bellen even gevaarlijk is? Welnee! We verhogen alleen de pakkans, zodat meneer Spee aan het einde van 2007 zijn targets qua bekeuringen gehaald heeft.

Als ik hem was zou ik gewoon dat handsfree bellen vergeten en ervoor zorgen dat het derde remlicht weer verboden wordt. Dat is pas kassa.