Fordlândia

Klonk
Ik kreeg gistermiddag op de televisie een staartje mee van een documantaire over een plaatsje genaamd Fordlândia ergens midden in de jungle van Brazilie, in de paar minuten die ik heb gezien werd mij duidelijk dat Ford er ooit iets gedaan heeft.

Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik slingerde google aan, en wat blijkt wij als Nederlanders hebben de machtige Ford Motorcompany eind jaren '20 flink dwarsgezeten. Wij hadden destijds samen met de Engelsen de handel in natuurlatex in handen, van die natuurlatex werden o.a. banden gemaakt. En de machtige Henry Ford baalde van de hoge prijzen die hij moest betalen.

Dus na enig onderzoek besloot hij in Brazilie een eigen plantage te beginnen en zo zelf zijn natuurlatex te oogsten, dus werd er een schip naar de rimboe gestuurd en midden in die rimboe ontstond Fordlândia, gecentreerd rond een rubberplantage en een houtverwerkinsfabriek. Uiteindelijk is het project mislukt omdat de jaarlijkse oogst nog niet genoeg was om de fabriek voor 1 dag van banden te voorzien.

Maar toch een mooi stukje geschiedenis waar ik (en ik denk velen met mij) nog nooit van gehoord hadden.

Wil je Fordlandia vanuit de lucht bekijken, dit zijn de Google Earth coordinaten: 3° 47' 60 S, 55° 28' 60 W