Weer alarm?

Joris (Tigertje)

Liefst vier artikelen in de Volkskrant over het weer van gisteren. En dan met name over het weeralarm. Want we zouden het zwaar krijgen gisteren, en eigenlijk ook vandaag maar dat is later bijgesteld.

Op de radio klonk donderdagochtend het volgende advies: drinken, eten, dekens, een zaklamp en een schep meenemen in de auto. Een volle tank plus een opgeladen GSM hoorden ook bij de aan te bevelen uitrusting. Automobilisten werd tevens gevraagd ook op de rechterstrook te rijden zodat deze niet zou ondersneeuwen. De NS haalde uit voorzorg de helft van de trein uit de roulatie, voor het geval de wissels zouden vastsneeuwen. Mensen met platte daken moesten goed opletten dat er niet teveel sneeuw op zou vallen.
Tot slot moest er rekening gehouden worden met een zware avondspits en grote vertragingen.

Want het zou gaan spoken. De sneeuw zou hel en verdoemenis brengen in Nederland.

En al die waarschuwingen lijken hun effect te hebben gehad. Er gebeurde namelijk...niets. Het aantal ongelukken was niet anders dan op een normale donderdag. De treinen reden redelijk normaal en de avondspits was zelfs uitzonderlijk rustig te noemen. En, zo stelde Gerrit Hiemstra, dat was allemaal te danken aan het weeralarm, iedereen anticipeerde op de sneeuw en dan krijg je dus weinig problemen.

Bullshit, Gerrit Hiemstra! Het stelde allemaal gewoon geen snars voor! Die paar vlokjes sneeuw die voor de avondspits al grotendeels waren verdwenen, zouden überhaupt voor weinig overlast hebben gezorgd. Veel mensen hebben gewoon de gelegenheid aangegrepen om, met geldig excuus, vroeg naar huis te gaan, of thuis te blijven.

Een weeralarm in Nederland wordt niet zomaar afgegeven. Daar zijn regels voor: meer dan windkracht 10, ijzel en ijsregen op grote schaal, tenminste 100 bliksemschichten per minuut, 75 millimeter regen per dag of 3 centimeter sneeuw per uur.

Kijk, als dat nu allemaal tegelijk gebeurt dan is een weeralarm op zijn plaats. Niet eerder. Al dat betuttel leidt uiteindelijk tot een nog veel gevaarlijker situatie: de mensen stoppen met nadenken.