Vraag het aan Googlemutti en Wikisil ( antwoord)

Carla (Mutter)
De mens is van nature een nieuwsgierig wezen. Kleine kleutertjes beginnen al met het eeuwige "waarom?" spelletje en als volwassen ben je natuurlijk nog steeds benieuwd waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Is jouw probleem echter dat je waarom vragen te moeilijk zijn voor de meeste mensen en je zelf te lui/moe/zielig/druk bent om het antwoord op te zoeken? Niet langer meer want Googlemutti und Wikisil zijn hier om al jullie prangende vragen te beantwoorden! Alle vragen, ja alle vragen behalve persoonlijke vragen over onszelf.

De twee uitverkoren vragen van vorige week zijn;
Betekent een velletje dat de melk gekookt heeft, wat is het kookpunt van melk, waarom verschilt dit van water en koelt het misschien sneller af dan water? van Twinky en Jappr
Waarom is windkracht twaalf het hoogst op de schaal van beaufort? van Klonk

Betekent een velletje dat de melk gekookt heeft,wat is het kookpunt van melk, waarom verschilt dit van water en koelt het misschien sneller af dan water? door Wikisil

Om de vraag goed en logisch te kunnen beantwoorden moeten we het eerst even hebben over kookpunt. Alleen zuivere stoffen hebben een kookpunt, melk is echter geen zuivere stof en heeft dus een kooktraject waarbij de verschillende onderdelen gaan verdampen/koken/et cetera.
Melk bestaat uit water, suiker, eiwitten en vet. Sommigen van de eiwitten worden, als ze warm worden, plakkerig en klonteren dan samen. Aan de oppervlakte van de melk verdampt het water als eerste, het water verdwijnt dus tussen de eiwitten vandaan waardoor de eiwitten nog meer op elkaar gaan plakken en zie daar, je krijgt een velletje. De melk is dan dus nog niet gekookt, maar al wel warm genoeg om een beetje water te laten verdampen. Als je de melk met een deksel op de pan kookt, komt er minder snel een velletje op.
Of het water sneller afkoelt dan de melk, durf ik niet te zeggen en kon ik nergens vinden, maar misschien dat iemand alsnog dat antwoord kan vertellen!

Waarom is windkracht twaalf het hoogst op de schaal van Beaufort? door Googlemutti

De schaal werd tussen 1805-1807 opgesteld door Admiraal Sir Francis Beaufort, werd in 1838 als standaard ingevoerd door de Britse admiraliteit en in 1936 , na aangepast te zijn door de Duitser Petersen, internationaal geaccepteerd.
Deze schaal loopt inderdaad tot windkracht 12, orkaankracht.

Windsnelheden hoger worden gemeten met de schaal van Fujita.
Windkracht 12 staat gelijk aan orkaankracht F1. Deze schaal loopt door naar F5, deze meet windsnelheden van 420-512 km/per uur.
Er zijn orkanen die een hogere snelheid hebben dan 512 km/per uur, maar de apparatuur kan dat niet meer meten.

Er is ook nog de schaal van Saffir & Simpson, deze meet de windsnelheden van cyclonen.
Deze loopt van categorie 1 t/m 5