Pinochet

Elspeth (Silmarwen)
Gisteren is de oud-dictator van Chili, Augusto Pinochet, overleden. Hij werd 91 jaar.

Pinochet is geboren op 25 november 1915 als zoon van de handelaar Augusto Pinochet Vera en Avelina Ugarte Martínez.
Als scholier was hij lastig en had moeite met discipline. Nadat hij van zijn middelbare school gestuurd werd, meldde hij zich bij de militaire academie. De derde keer werd hij aangenomen en hij ontpopte zich als een rustige en gehoorzame militair. Na vier jaar studeren, studeerde hij af als tweede luitenant bij de landmacht.

Op 30 januari trouwde hij met Lucía Hiriart Rodríguez en kreeg maar liefst vijf kinderen. Hij bleef militair en in 1951 werd hij docent op de militaire school. Later werd hij zelfs professor op de oorlogs academie. In 1956 werd Pinochet, samen met een groep andere jonge officieren, gekozen om op missie te gaan. Hij studeerde toen net rechten, waar hij mee stopte. Hij kreeg langzaam aan naamsbekendheid in politieke cirkels.
In 1970 komt de socialist Salvador Allende aan de macht en bevorderde Pinchot een aantal maal. Pinochet eindigde zelfs als opperbevelhebber. Drie weken later pleegt Pinochet met hulp van Amerika, een staatsgreep, waarbij Allende de dood vindt. Amerika steunde de staatsgreep omdat ze bang waren voor nog een communistisch regime, het land verkeerde namelijk in een diepe crisis.

In juni 1974 eigent Pinochet alle macht naar zich toe. Hij zou een meedogenloze dictator worden die tienduizenden mensen zou laten martelen, vermoorden en verdwijnen. Vele tegenstanders vluchtte het land uit.
Gek genoeg werd Pinochet geprezen, met name door Ronald Reagan en Margaret Thatcher, voor de economische groei en de stabiliteit in het land. In de buurlanden waren er grote economische problemen en guerrilla groeperingen, maar in Chili werd dat hardhandig neergeslagen.

Tegen het einde van zijn regeringstijd, laat hij voorzichtig de democratisering toe in Chili. Hij regelt echter wel wat vrijstellingen voor zichzelf en militaire officieren. Ze zouden nooit vervolgd mogen worden en levenslange politieke onschendbaarheid en immuniteit van rechtsvervolg hebben.

In 1998 werd Pinochet onder huisarrest geplaatst in Londen, waar hij op dat moment is voor een medische behandeling. Dit komt door een arrestatiebevel uitgevaardigd door een Spaanse rechter. Pinochet wordt door zo'n 4000 mensen aangeklaagd voor massamoord, marteling, internationale terreur en verdwijningen. Na 16 maanden wordt hij echter te ziek bevonden om te berechten en mag hij terug naar Chili.
In Chili worden er ook steeds processen gestart tegen Pinochet maar hij komt telkens onder de berechting uit. In 2004 krijgt hij een beroerte en wordt er geclaimd dat Pinochet te ziek zou zijn voor verdere vervolgingen.
In 2006 werd zijn immuniteit verwijderd, maar hij wordt niet meer verder berecht, hij zou nog steeds te ziek zijn.
Begin december kreeg hij een hartaanval en op 10 december sterft Pinochet.
Velen van zijn tegenstanders zijn opgelucht, maar toch teleurgesteld dat Pinochet nooit veroordeelt is voor zijn misdaden.

Op dit moment is Michelle Bachelet president van Chili. Zij is samen met haar moeder opgesloten en gemarteld geweest tijdens het regime van Pinochet.