Decembermaand!

Elspeth (Silmarwen)
Nog twee dagen en dan begint de december maand weer. Overal om mij heen zie ik gestresste mensen die nog inkopen moeten doen of moeten worstelen met hun suprise. Angst en beven voert de boventoon, maar voor mij niet!

Het begint al met lootjes trekken voor Sinterklaas. Angstig kijkt men om zich heen en er wordt gegiecheld van de zenuwen. Wie zou wie hebben en vooral hoe word jij deze keer voor lul gezet. Mijn lootje was dit jaar wat lastig omdat ik mijn man heb getrokken (foei, niet meteen aan seks denken!) Ik ben toch wel aardig creatief maar heb last van een mean-streak en moet dus altijd een beetje rustig aan doen. Ideeën te over, nu er nog een uit zoeken.Gelukkig is iedereen wel creatief, behalve mijn moeder. Ze doet ijverig haar best een de suprise is dan meestal ook wonderlijk goed, vooral als je bedenkt dat ze twee linker handen heeft.

Tijdens het leren van filosofie en wereldreligies denk ik aan de uitverkoren persoon waarvoor ik een kunstwerk moet bouwen. Zal ik dit maken of dat andere, of is dat misschien te lullig. De tentamens staan voor de deur dus even niet meer aan Sinterklaas denken.

Dan is de avond daar en opent iedereen vol verwachting zijn suprise. Het schaamrood staat op de kaken en de gedichten zijn ontroerend of hilarisch. Het wordt een gezellige avond met chocolade melk en zelfgebakken kruidnootjes.

En dan eindelijk is het zo ver, ik mag aan Kerst beginnen. Ik heb mijn man plechtig moeten beloven dat er geen kerstdingen in huis komen voordat Sinterklaas weg is. Ik luister al een tijdje naar de gouwe ouwe kerstliedjes en heb in gedachten het huis al ingericht. Nu mag ik de boom uitzoeken en hem behangen en het hele huis kerstig maken. Druk ben ik bezig met kaarten, menu's en planningen wanneer we bij wie en waar langsgaan.

Dan moeten de cadeaus nog gekocht worden, gekke ontroerende en mooie cadeaus. Dat is toch wel mijn favoriete bezigheid rond deze dagen. Ik loop mijn moeder al te pesten en met mijn vader en schoonmoeder bespreek ik wat we gaan koken voor die dag. Ook ga ik druk aan het knutselen van kaarten en kerststukjes. Mijn pret kan niet op!

De boodschappen zijn een hel, maar met goede planning kom je er doorheen. Twee weken van te voren beginnen, dat is het geheim. Helaas snapt mijn moeder het na al die jaren nog niet en aangezien ik haar taxi ben, moet ik toch nog door die jungle heen. Schreeuwende, graaiende en dringende mensen die krampachtig opzoek gaan naar de laatste lading slagroom, vlees, spiesje, cola en bier. Elk jaar zeg ik het weer "Mam, je moet het beter plannen."

Dan is er de kerstvakantie. Mijn man is vrij en we brengen her en der bezoekjes. De kerstdagen zijn verdeeld en we gaan lekker eten en maffe spelletjes doen.

Helaas naderen we de eindstreep. De eindejaar quizzen zijn op tv en december is bijna afgelopen. Oud en Nieuw komt inzicht. Oliebollen bakken (yuk) lekkere dingen halen en een goede champagne om het nieuwe jaar in te luiden. Ow en de Oudejaarloten kopen in de hoop dat je eens wat wint. Helaas heb ik dat geluk van mijn moeder geërfd, want winnen doe ik nooit. Toch is het idee wel fijn en vol spanning kijk je dan naar die afschuwelijke show.

Naarmate de avond vordert wordt het allemaal wat vrolijker. Alcohol doet wonderen. Het is bijna 00:00 en de glazen en champagne worden gepakt. Aftellen en iedereen knuffelen. Snel naar buiten gaan en de buren een gelukkig nieuw jaar wensen om vuurwerk af te steken. Ik ben doodsbang voor vuurwerk dus ik kijk van een afstandje, maar vind het prachtig om te zien.

Het jaar is dan echt afgelopen en een nieuw jaar kan beginnen.December was gezellig en ondanks dat mijn moeder het nooit zal toegeven, vermaken we ons altijd prima.

Ik kan nu al niet wachten tot december!