Canon: Buitenhuizen

Elspeth (Silmarwen)
De bloei van de Gouden Eeuw
Als men spreekt over hoe goed Nederland het heeft gedaan vroegah, bedoelt men vaak de Gouden Eeuw. De Eeuw waarin Nederland de schrik der wereld was, en ook de halve wereld in handen had. Een tijd van economische en culturele bloei die zich nimmer zou evenaren. Helaas was dit maar van korte duur, maar Nederland zou nooit meer van de geschiedeniskaart weg te denken zijn met grote schilders, denkers en uitvinders.
De onderwerpen binnen dit thema zijn; Rembrandt; Michiel de Ruyter; Spinoza; Buitenhuizen. Vandaag behandelen we de Buitenhuizen.

Buitenhuizen (17e en 18e eeuw)
Tegenwoordig koopt een rijke Nederlander een leuk huisje in Spanje of Zuid-Frankrijk. Vroeger hielden de mensen het wat dichter bij huis, wat logisch is aangezien de reistijden toen wat langer waren. Een voorbeeld van zo’n vakantieplekje was Goudestein, wat nu het gemeentehuis is van Maarssen, een plaatsje in de buurt van Utrecht. Deze plek lag aan de rivier, wat handig was met reizen. Rijke Amsterdammers kwamen daar de zomermaanden doorbrengen, ver van de dagelijkse drukte van de stad Amsterdam. Buitenhuizen waren vooral langs de Vecht, dat was dichtbij genoeg voor Amsterdammers, maar toch ver uit de buurt van Amsterdam.
Niet alleen het gezin ging op vakantie, het hele hebben en houden, inclusief personeel, verhuisden simpelweg mee.