Canon: De grachtengordel

Elspeth (Silmarwen)
Een verstedelijkt land en een handelsknooppunt aan de monding van Rijn, Schelde en Maas.
Nederland is een land met veel mensen op elkaar, we zijn één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De meeste Nederlanders wonen in een stad, wat niet zo heel erg vreemd is omdat er relatief veel steden zijn voor een klein land, en dan met name in de Randstad. Dat is niet altijd zo geweest maar al wel een behoorlijke tijd. Zo rond 1100 begint er een verstedelijking te ontstaan rond de handelsgebieden in Vlaanderen en Brabant en vanaf 1500 begint dit ook in het noorden van Nederland. Holland en Zeeland komen 100 jaar erna in opmars, niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa! De onderwerpen binnen dit thema zijn; De Hanze, De grachtengordel en Haven van Rotterdam. Vandaag behandelen we de grachtengordel.

De grachtengordel 1613-1662
De Amsterdamse grachten zijn overal ter wereld beroemd en hebben alles te maken met de plotselinge sterke positie van Amsterdam als handelsstad. Door de economische groei moest Amsterdam ook groeien en er ontstond grote woningnood en ruimte voor alle handel en mensen.
Amsterdam besloot tot uitbreiding en begin meer grachten uit te graven. Ook kwam er een nieuw havengebied, de Jordaan. Dit was uiteraard een gigantisch project wat veel geld koste. Maar Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als het niet efficiënt en nuttig gedaan zou worden. Het moest niet alleen maar mooi zijn, maar ook handig.


Als je de grachten van bovenaf bekijkt kun je zien dat alles rechtlijnig is, dit was efficiënt en mooi.Ook moesten de verschillende delen binnen Amsterdam verdeeld worden door geografische scheidingen van de verschillende functies. De Jordaan was er voor woningen en bedrijfjes, de Westelijke Eilanden werden gebruikt voor scheepvaartbedrijven. De functie van de grachten is niet echt verandert. De rijken hadden daar hun woning, kooplieden, bankiers, stadsbestuurders bouwden hun grachtenpanden en het resultaat is nu nog steeds te bewonderen.
Tussen 1656 en 1662 werden de grachten doorgetrokken tot over de Amstel en kreeg het centrum van Amsterdam zijn huidige vorm. Dit liep echter tegen het einde van de Gouden Eeuw en het laatste stuk bij de Amstel bleef dan ook lange tijd leeg omdat het geld simpelweg op was.