Knutselen met een pompoen

Elspeth (Silmarwen)
Er is maar één ding wat je gedaan moet hebben met Halloween en dat is je eigen enge pompoen maken, een heel werk, maar als het goed gaat heb je een enorm leuk resultaat!

Voor dat je aan de slag gaat heb je natuurlijk een pompoen nodig, maar bedenk eerst wat je ermee wil doen. Wil je er een hoofd van maken of wil je er bijvoorbeeld een heks in printen, het kan allemaal maar houd wel rekening met de grote van je pompoen. Voor een gezicht kun je allerlei vormen kiezen, maar dat geldt niet voor overig snijwerk.

Er zijn twee manieren om je pompoen te bewerken, de eerste is gewoon uit het hoofd, de ander is door middel van een stencil. Doe je het voor het eerst gebruik dan een stencil. Je maakt een tekening of print deze uit op het goede formaat. Deze leg je tegen de pompoen aan en dan kun je voorzichtig langs de lijntjes gaatjes prikken zodat je een patroon krijgt die je makkelijk kunt uithakken.

Benodigdheden:
Pompoen
Papier + potlood (stencil)
Prikpen (stencil)
Zeer scherpe messen in verschillende formaten.
Zaagje met scherpe punt (vekrijgbaar in verschillende hobbywinkels)
IJssteker
Lepel (ijsschep lepel)

Aan de slag!
Je hebt alle spullen bij de hand, dan kun je aan de slag. Je begint met het maken van een gat bovenin de pompoen rond de steel. Het gat moet groot genoeg zijn om je hand er door te kunnen doen zodat je de pompoen leeg kunt gaan schrapen. Zorg ervoor dat je naar het midden toesnijdt zodat je een pilon vormig stuk eruit haalt, dit zorgt ervoor dat de deksel niet terug in de pompoen valt als je straks klaar bent.
Nu kun je gaan schrapen, maar zorg ervoor dat de onderkant mooi recht is zodat de kaars niet omvalt!

Nu kun je aan de slag met het snijden en prikken van het gewilde patroon. Gebruik een stencil om te prikken en zaag vervolgens het stuk uit. Je kunt het daarna nog netjes maken met de messen. Als je met de hand werkt gebruik dan een zwarte stift of een vettig potlood, anders zie je de lijntjes niet meer!

Je kunt ook al digitaal oefenen met het pompoen snijden. En voor inspiratie moet je hier zijn.