Mijn stemadvies...

Marco (cptmarco)
Nog even en de verkiezingen staan weer voor de deur. 22 November is het weer zover en dan sta ik weer zwetend in het stemhokje. Ik weet nooit op wie ik stemmen moet en tot op het allerlaatste moment blijf ik twijfel. Het lijkt soms wel of alle partijen op elkaar lijken en dat hun programmas nauwelijks voor elkaar onder doen.

Dus het grote strepen gaat maar beginnen. Het eerste streepmoment wordt Links of Rechts. Nu wordt de keuze al wat gemakkelijker, vooral als je naar de wat grotere of bekendere partijen kijkt : PvdA, SP, GroenLinks en toch ook wel een beetje de ChristenUnie.

Maar ja, hoe bepaal je dan welke van de vier het worden moet? Verkiezingsprogramms downloaden en deze doorspitten. In sommige gevallen is het zelfs doorworstelen, elke partij die met een programma van meer dan 80 paginas komt (SP en ChristenUnie) zou je moeten verbieden.

Dan maar puur op de gok één van de vier partijen blindelings aanwijzen. Maakt het stemmen wel spannender, blijft het voor jezelf ook nog een verrassing op wie je gestemd hebt. Dit is een optie voor als ik er echt niet uit kom!

Gelukkig hebben we de Stemwijzer nog. Dertig stellingen beantwoorden en je krijgt precies de partij te zien die bij je past. Kan het makkelijker of kan het makkelijker?

Vol verwachting beantwoord ik heel eerlijk alle stellingen. Toch enigszins gespannen druk ik uiteindelijk op de stemadvies-knop. Zou het middle of the road Woutertje worden, of toch misschien de lieve Femke, of toch misschien die rooie rakker Jan, of toch misschien de keurige Andre?

Verbaasd, geschokt en vol ongeloof zag ik uiteindelijk dat ik op de Partij voor de Dieren moet stemmen. Dat was mijn stemadvies. Op zich logisch als weblogger houd ik natuurlijk ontzettend veel van dieren!

Eerst maar eens de kandidatenlijst downloaden, je moet toch weten op wie je stemt. Lijsttrekker is boerin Marianne. Zou zij mijn stemwaardig zijn? Als ik het partijprogramma bekijk, begin ik even te twijfelen. Vijfentwintig paginas geneuzel of mens, natuur en dier en maar liefst zes paginas over alle andere belangrijke themas! Ze houden zich wel met de belangrijke dingen bezig.

Maar wacht, Georgina Verbaan is lijstduwster van deze partij...?!?

Marianne, die ene stem die jullie 22 november krijgen is van mij!