Canon: De Beeldenstorm

Elspeth (Silmarwen)
Als er wordt gesproken over waarden en normen hoor je ook altijd dat deze voortkomen uit de joods-christelijke tradities. Nederland heeft een lange christelijke traditie en tot de ontzuiling in de jaren 60 noemde bijna elke Nederland zich wel christen, heden te dage is dit minder geworden en komen er steeds meer geloven in de Nederlandse samenleving.
In het thema een gekerstend land komen de volgende onderwerpen voor; Hunebedden, Willibrord, Erasmus, de Beeldenstorm en de Statenbijbel. Vandaag behandelen we de Beeldenstorm.

De Beeldenstorm (1566)
Tijdens Karel V waren er al spanningen tussen de verschillende stromingen van het christendom en in 1566 barste de bom. Op 5 april boden tweehonderd edelen een smeekschrift aan Margaretha van Parma aan. Ze wilde dat er een einde kwam aan de vervolgingen van de niet katholieken en wilde dat de Staten-Generaal bij elkaar werd geroepen voor overleg. De landvoogdes wist niet goed wat te doen maar een raadsheer vertelde haar dat het toch maar geuzen waren. De edelen besloten deze naam aan te nemen (vandaar de uitdrukking een geuzenaam geven) en droegen een bedelnap en een penning om hun hals. Langzamerhand kwamen de edelen in verzet terwijl het calvinisme zich ook openlijk verspreidden.


Op 10 augustus werd voor het eerst een katholieke klooster geplunderd, maar dit werd enkel van kwaad tot erger en verspreiden zich van Vlaanderen naar het noordelijke deel van de Nederlanden. De beeldenstormers kwamen in opstand tegen de vervolgingen en de katholieke kerk met al haar beelden en kunstwerken die volgens de calvinisten enkel afleidden van het ware geloof. De kerken die gezuiverd werden, werden voortaan gebruikt voor de gereformeerde dienst. Er vielen duizenden doden aan beiden kanten en het katholicisme werd uiteindelijk gezien als het foute geloof.