Halloween

Elspeth (Silmarwen)
Vandaag, 31 oktober, is het weer Halloween. Eigenlijk wordt Halloween meer in Amerika gevierd, maar in Nederland (en veel andere Westerse landen) wordt Halloween ook steeds populairder.

De naam Halloween komt van Hallow-e'en, wat betekent, de avond voor Allerheiligen welke op 1 november is. Halloween is eigenlijk een van oorsprong Iers feest. De Iers-Keltische kalender begint namelijk op 1 november. Zoals in veel landen was dit feest net na het binnen halen van de oogst en voor het zaaien van de nieuwe oogst. De Ierse-Kelten geloofden ook dat op deze dag de geesten terug kwamen om een lichaam te veroveren. Later heeft de Katholieke kerk deze feestdag opgenomen om de heidenen gerust te stellen (zoals bijvoorbeeld ook kerst). De katholieken maakte er Allerheiligen van en vereerden die dag alle heiligen die geen eigen dag hadden.

Het verkleden en snoepgoed halen komt waarschijnlijk ook van de heidense rituelen af. Om de geesten te verjagen verkleedden men zich eng met maskers en om de doden tegen te houden voor de huizen werd er voedsel voor de deuren gelegd. Het trick or treaten komt waarschijnlijk van het christelijke gebruikt om op Allerzielen (2 november) brood uit te delen in de dorpen en steden. Voor elk brood moest er een gebed op gezegd worden voor de doden familieleden van degene die het brood gaf om zo de hemelreis te versnellen.

In Nederland zijn er vanavond verschillende Halloweenfeesten en ook zullen er veel enge films op Veronica zijn. Een speciale aflevering van de Simpsons, Ghostbusters II, Scary Movie en Halloween 666.