Prinsjesdag 2006

Elspeth (Silmarwen)
Gisteren was er zoals elk jaar Prinsjesdag waarin de Koningin de Troonrede ( hier te beluisteren en hier terug te lezen) houdt en de Minister van Financiën (in dit geval Zalm) de Miljoenennota presenteert.

De afgelopen jaren van de kabinetten Balkenende I tot en met III zorgden niet voor al te veel enthousiasme tijdens Prinsjesdag. Er moest worden bezuinigd, Nederland was bang, criminaliteit, integratie, scholing, zorg, etc het ging niet goed in Nederland. Dit jaar echter, leek Prinsjesdag wel een gouden randje te hebben wat het kabinet natuurlijk mooi uitkomt. Verscheidene partijen noemde het propaganda of vonden het wel erg mooi zo allemaal vlak voor de verkiezingen, en geef Balkenende eens ongelijk, dit was zijn grootste troef natuurlijk, maar we dwalen af.

We houden dit jaar eens geld over. Een overschot van maar liefst 0,2%. Dat klinkt niet veel maar als je een overschot van meer dan 3% hebt is dat ook gevaarlijk voor de economie. 0.2% is geen vetpot maar zeker niet slecht. Volgens de Troonrede was dit allemaal dankzij het kabinet. Nu is dat nogal twijfelachtig. De Nederlandse economie is klein en heeft weinig invloed op de wereldeconomie, maar andersom des te meer, en dat is de meest waarschijnlijke reden waardoor onze economie ook is gegroeid.

Er wordt dit jaar heel wat gedaan, zo komt er geld voor herscholing en bijscholing van basisschoolleraren, er komt extra geld voor de kinderopvang, de AOW gaat omhoog met 48 euro per jaar, de politie wordt uitgebreid, er komt één landelijk politiekorps, er komen meer TBS plaatsen, er komen speciale camera's bij de spoorwegen en vliegvelden, verpleeghuizen krijgen geld voor extra personeel, en nog veel meer plannen voor dit jaar. waar al dat geld vandaan moet komen? Daarvoor moet je de ruim 4500 pagina's tellende begroting voor 2007 lezen. Veel plezier!