PNVD nr. 15, Cynthia Teeven

Nick (ArchEnemy)
Cynthia Teeven is als PR-functionaris verbonden geweest aan het ministerie van buitenlandse zaken en kent als geen ander de werkwijze van de internationale politiek. Met vijfendertig jaar diplomatieke ervaring mag je haar gerust een zwaargewicht noemen op de lijst van de PNVD, mijn eerste vraag is dan ook waarom ze op zo'n lage plaats staat.

"Dan heeft U de andere kandidaat-kamerleden nog niet ontmoet, de PNVD komt met een prima lijst met zeer bekwame mensen."

Ik heb al eerder gesproken met de heer van der Made.

"In het dagelijks leven als leidinggevende werkzaam in de ouderenzorg, een baan met veel verantwoordelijkheid waarin hij vaak moeilijke beslissingen moet nemen. Gelukkig kan hij met liefde voor zijn vak die knopen doorhakken waar anderen terugdeinzen, dat maakt hem nu al een zeer gerespekteerde kandidaat."

Zijn motivatie om tot de PNVD toe te treden was op z'n zachtst gezegd verassend. Over de ouderenzorg heb ik hem niet gehoord, het ging hem voornamelijk om de sexuele liberalisering.

"En terecht. Nederland was eind vorige eeuw nog een tolerant land. Een tijdlang gaf ons dat een aura van weldenkendheid, trok investments aan. Het gaat er natuurlijk om dat we invulling blijven geven aan dat gedachtengoed dat ons zoveel voorspoed heeft gebracht, wat ons kleine landje die momentkracht heeft gegeven waardoor we nu als denkers, ontwerpers en sociale revolutionairs op de internationale agenda staan."

Hoe kunt U dat nou beweren als er zoveel kritiek vanuit het buitenland op de PNVD is? Heel Nederland wordt erop veroordeeld?

"De na-oorlogse democratische grondbeginselen die vrijheid en tolerantie horen te garanderen zijn ingeruild voor een beklemmende spruitjescultuur. Door de vele vernieuwingen in de communicatiewereld kan iedereen maar een beetje roepen en toeteren. De politiek verzaakt haar plicht momenteel, filtert de ruis niet uit het debat. De juiste handelswijze was geweest om de PNVD alle ruimte te garanderen om haar beleid uiteen te zetten. We kunnen allemaal wel gaan brullen dat de nummer twee van de PvdA, mevrouw Dijksma, inhoudelijk niet veel verder komt dan een spoorboekje opdreunen maar dan ontnemen we Nederland een fantastische politica."

Als ik het goed begrijp koppelt U de sexuele liberalisering aan een tijdsperiode waarin veel nieuwe politiek is ontwikkeld en waar een hoogconjunctuur plaatsvond, maar dat is toch vooral het resultaat van de wederopbouw na WOII?

"Dat kunt U niet los van elkaar plaatsen. De intersociale omgangsnormen bepalen voor een groot gedeelte hoe wij in de werkelijkheid van de ander voortleven. Herinnert u zich Eveline Herfkens nog? Eveline heeft in de eerdergenoemde periode uitstekend werk verzet in verschillende ontwikkelingslanden. Verbaast het U als ik zeg dat haar besprekingen tot diep in de nacht doorgingen, op haar hotelkamer? Daar komen resultaten van die banden scheppen. Ontmoetingen die voorbij beleefde plichtplegingen gaan garanderen een diepe vriendschap. Dacht U dat al die Arabische leiders elkaar uit beleefdheid zoenen?"

Als ik U goed begrijp heeft de internationale politiek volgens U pas kans van slagen na een stevige vrijpartij?

"Wij als PNVD willen slechts in de openheid brengen waar de wereld op gebouwd is. Denkt U nou echt dat al die verdragen en afspraken uit de lucht komen vallen? Kunt u wel beseffen hoeveel stress dit werk met zich meebrengt? Sexuele interactie meneer, is de handtekening onder een verdrag. Waarom denkt u dat er tussentijdse staatsbezoeken plaatsvinden? Ja, om 'onderlinge banden aan te halen'. Maar bent u wel klaar om te beseffen dat U dat vrij letterlijk mag nemen?"

Gretta Duisenberg en Arafat..

"Ja, natuurlijk. Waarom accepteerde hij dat ze met hem hand in hand de trap van zijn hoofdkwartier afliep? Gretta is een uitstekende diplomate, ze parkeerde niet voor niets bij de voorzitter van de Europese bank. Ik kan zo wel even doorgaan, maar laat aan U de rust en de tijd om te ontdekken dat de sexuele omgangsnorm waar Nederland via de PNVD zo populistisch op afgerekend wordt een essentieel onderdeel van de wereldvrede uitmaakt. De PNVD ziet dat als uitgangspunt, maar wil een echte volksbeweging zijn en Nederland als geheel dichter bijelkaar brengen. Naastenliefde vanuit vrijheid meneer."

Waar staat de diversiteit in dit verband dan voor?

"Dat laat zich eenvoudig raden. Een vrije sexuele moraal die voorspoed, intelligentie en inzicht mogelijk maakt moet zich losmaken van de door religie en machthebbers voorgeschreven gezinscultuur. Sexuele energie kan overal stromen, en dient dat ook te doen om welvaart te garanderen."

Dat maakt me nieuwsgierig hoe U daar persoonlijk invulling aan geeft. Mag ik dat vragen?

"Ja natuurlijk. Ik heb drie rottweilers."

Dat lijkt me niet de eerste keer dat U dat zegt.

"Het is de reden van mijn ontslag. Een van de dieren heeft zich op mijn vorige werkkring misdragen in de ogen van mijn collega's. Ik kan daar begrip voor opbrengen, al wil ik eraan toevoegen dat de cateringmedewerkster in kwestie waarschijnlijk in jaren niet meer zo grondig en langdurig bezocht was. Maar als je daar niet open voor staat kan dat een schokkende ervaring zijn die natuurlijk door de hysterie om haar heen in een traumakader getrokken werd. Al met al vervelend voor iedereen, maar gelukkig is het dier niet afgemaakt. De PNVD heeft contact met me opgenomen na het incident en bleek volledig te begrijpen waar het in mijn wereldje om draaide. Ik ben akkoord gegaan met een vijftiende plaats omdat ik zeker weet dat veel politiek bewuste vrouwen van mijn leeftijd mij met voorkeurstemmen in de kamer zullen krijgen."

Neemt U de honden dan ook mee naar het kamergebouw?

"Natuurlijk. En collega-kamerleden die daarover vallen hebben boter op hun hoofd, ze zullen wel vier keer nadenken voordat ze mijn honden de toegang tot mijn werkkamer proberen te weigeren. Ik denk eerder dat ze zo nu en dan langs gaan komen om te vragen of ze er eentje mogen uitlaten, al was het maar uit nieuwsgierigheid[lacht]. Jeltje had bijvoorbeeld een schat van een labrador, daar heeft Sharon zich nu over ontfermd. Wij zijn van mening dat wat goed is voor het bestuur, goed is voor het volk. De elite heeft haar mores te lang binnenskamers gehouden. De PNVD staat voor openheid en democratie, en wil iedereen in dat proces betrekken, ondanks de lastercampagne die momenteel plaatsvindt."