Uruzgan!

Joris (Tigertje)
Gisteren is officieel de wederopbouwmissie in Uruzgan van start gegaan. Met een mooie ceremonie. In aanwezigheid van gouveneur Munib van Uruzgan sprak een Nederlandse generaal de wijze woorden: "We will make a difference but don't expect miracles". In Nederland beloofde het ministerie van Defensie maximale openheid over de missie.

Terug naar Uruzgan. De 1400 Nederlandse militairen maken deel uit van de ISAF, de International Security Assistance Force. Hun mandaat is vastgelegd in de VN-Veiligheidsresolutie 1386 van 20 december 2001 en resolutie 1510 van oktober 2003. De inhoud hiervan is: op basis van Hoofdstuk VII van het VN-Handvest ondersteuning geven aan de Afghaanse overgangsregering en haar opvolgers bij het handhaven van de veiligheid in heel Afghanistan. De Afghaanse autoriteiten, VN-personeel en personeel van internationale organisaties voor humanitaire hulp en wederopbouw moeten veilig hun werk kunnen doen.

Ben je nog er bij? Goed. We gaan verder, de geweldsinstructie: De Nederlandse militairen hebben een robuuste geweldsinstructie meegekregen. Niet alleen mogen zij schieten uit zelfverdediging, ook mogen zijn aanvallen om een dreiging weg te nemen. Maar dat geweld moet dan wel proportioneel zijn en er moet "positive ID" zijn verkregen.

Duidelijke taal. Maar er is meer. De Nederlandse militairen, dienend onder ISAF, mogen deel nemen aan Operatie Enduring Freedom (OEF) als de nood hoog is (in extremis) en er geen andere OEF middelen beschikbaar zijn. Deze deelname mag altijd geweigerd worden door een Nederlandse generaal (de red card-holder).

Na het lezen van deze informatie begin ik me ernstig af te vragen wat nu eigenlijk maximale openheid inhoudt? Krijgen we dan berichten als: bij strubbelingen in Uruzgan zijn storende elementen met een positive ID volgens de geweldinstructie onklaar gemaakt? Of: tijdens een aanval op een Nederlands convooi hebben de Nederlandse militairen zich volgens de geweldsinstructie geweerd, hierbij zijn enkele soldaten zodanig gewond geraakt dat dit niet langer met het leven vereenigbaar was?

Ik hoop van niet. Laten we het gewoon simpel houden. Het is oorlogsgebied dus er gaat oorlog gevoerd worden. Er gaan doden vallen. Bodybags. Materiaal zal beschadigd raken en vernietigd worden. En het zal allemaal erg veel geld gaan kosten. Nu al zo'n 400 miljoen euro.
Wederopbouwmissie? Ik geloof er niks van.