Toelatingseisen...

Joris (Tigertje)
Het zal je maar gebeuren. Je wilt je kind naar de school sturen die bij je geloofsrichting past, je vult de vragenlijst keurig naar waarheid in en de school weigert vervolgens je kind. Gisteren diende een kort geding inzake deze kwestie. En de rechter stelde de school in het gelijk.

Wat is er nu precies aan de hand? Een jongen van 16 jaar wil graag op het Hoornbeeck College in Amersfoort een opleiding tot onderwijs-assistent volgen. Om toegelaten te worden moeten de ouders een vragenlijst invullen. Hierop gaven ze aan dat binnen het gezin (zeer beperkt) gebruik wordt gemaakt van internet en TV, de zus van de jongen af en toe wel eens broek draagt en dat zij (de ouders) voorstanders zijn van een medezeggenschapsraad.

Deze zaken staan haaks op het beleid dat door de school wordt gevoerd. Een broek dragen is niet overeenstemming met het Bijbelse onderscheid dat wordt gemaakt tussen man en vrouw. Internet en TV zijn "Godonterend en mensver- woestend" van karakter. En een medezeggenschapsraad tot slot wordt door de school afgewezen.

Door de rechter werden de argumenten op een juridische weegschaal gelegd en de conclusie was: het Hoornbeeck College mag een toelatingsbeleid voeren dat steunt op de uitleg die hij geeft aan de toelatingsnormen van religieuze aard.

De advocaat van de familie was verbaasd dat privé omstandigheden werden meegenomen in de toelatingsprocedure.

Al met al is dit alles natuurlijk een typisch gevalletje Hollandse kneuterigheid. De familie is eerlijk geweest, dat valt te billijken maar als je daarmee de toelatings- normen van een school overschrijdt moet je ook niet vreemd opkijken als de school je vervolgens weigert. Dezelfde school weigert wel vaker leerlingen en dat is inherent aan een systeem met, naast openbare scholen, ook bijzondere scholen.
Laten we de zaak eens omdraaien. Als de ouders kennelijk zo vooruitstrevend zijn, laat de jongen dan naar een openbare school gaan. Of een andere bijzondere school met minder strikte eisen.