Telegraaflezer 2

Carla (Mutter)
In de jaren 50 en 60 haalden wij onze eerste “Gastarbeiders” naar Nederland. Eerst Italianen en Spanjaarden en daarna Turken en Marokkanen. Nederland was bezig aan de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, er was een woontekort, de kolen waren nog op de bon en er was een grote emigratiegolf aan de gang. Dus onze gasten werden aangetrokken om te gaan werken in de mijnen, de hoogovens en in de scheepsbouw. Ze sliepen met meer dan tien man in kleine kamertjes en hoefden niet de taal of onze gewoontes te leren, ze waren hier maar tijdelijk.
Dit bleek anders uit te pakken, het bleek dat wij ze langer nodig hadden om de economie draaiende te houden, ze mochten hun vrouwen en kinderen over laten komen, kregen woningen en de kinderen gingen hier naar school.

In de jaren '80 kregen wij een economische crisis, maar gek genoeg waren we solidair met elkaar, we vochten zij aan zij, en natuurlijk waren er toen ook al geluiden dat “ Buitenlanders” weer terug moesten naar eigen land (bv de Centrum Democraten van Janmaat), dit werd lachering van de hand gedaan en niemand wilde Janmaat serieus nemen. Ook de SP verkondigde, dat er een beter spreidings- en inburgeringsbeleid moest komen, zij werden direct met de nek aangekeken. Nederland was politiek zeer correct, een voorbeeldfunctie voor de gehele wereld.

Waarom is dat bij deze crisis anders geworden, waarom durven de politieke partijen nu wel hardop te zeggen dat de multiculturele samenleving niet zo is, waar iedereen op gehoopt had, waarom zeggen we nu dat “ Allochtonen “ uitvreters zijn, en dat Links dit stimuleert.

Volgens mij ligt het verschil in dat er nu harde maatregelen zijn genomen en dat wij allemaal flink in de buidel hebben moeten tasten, ons sociale steltsel is grondig herzien en dit kabinet was goed om groepen tegen elkaar op te zetten, de solidariteit die in de jaren '80 er wel was is er nu niet meer. Wij willen niet meer delen, het is ieder voor zich geworden, oud tegen jong, allochtoon tegen autochtoon en links tegen rechts.

En natuurlijk mogen we onze ogen ook niet sluiten voor het moslimfundamentalisme, de criminaliteit en het feit dat er inderdaad mensen zijn die de sociale zekerheden misbruiken, maar het is wel gemakkelijk om ze allemaal over een kam te scheren.

Of is het zo dat wij onze onrust, onze boosheid moeten ventileren, iemand moet de schuld krijgen voor onze problemen, het is zo makkelijk om met je vinger te wijzen dan in te zien dat sommige dingen inderdaad moeten veranderen en dat er inderdaad soms pijnlijke beslissingen genomen moeten worden. En ik ben het ook niet met alle besluiten eens en dan laat ik het ook horen, maar om een groep hiervan de schuld te geven, komt bij niet op.

In mijn volgende stukje wil ik verder ingaan op het feit, dat ook Links en Allochtoon niet wars zijn, om een schuldige partij aan te wijzen.