Frank Snoeks

Joris (Tigertje)

Het WK nadert zijn einde. Vanavond om 20.00 uur strijden Italië en Frankrijk om de grootste prijs die er te winnen valt in de voetbalwereld. In de strijd om wie het commentaar mag geven tijdens de finale is de beslissing reeds gevallen. We worden van vocale ondersteuning voorzien door Frank Snoeks.

Voor het AD reden om hier een paginagroot artikel aan te wijden. Een interview met de man zelf. Snoeks voelt zich vereerd: "het is de belangrijkste voetbalwedstrijd die er is". Na vijf WK's wordt het zijn eerste finale.

Op de vraag waarom nu hij, antwoordt hij bescheiden: "Dat moet je niet aan mij vragen. Het interesseert me ook niet. Het zal niet zijn omdat ze bij NOS zo verschrikkelijk ontevreden over me zijn. Kennelijk heb ik het verdiend".
Voor Evert ten Napel is de keuze van Frank Snoeks een ontgoocheling. Het had de bekroning op zijn commentaar carrière moeten worden. De kritiek op ten Napel is echter dat hij te emotioneel en te clichématig is. Bovendien valt hij teveel in herhaling.

Snoeks doet er wijzelijk het zwijgen toe. We zijn met z'n zevenen en iemand moet het doen, zo stelt hij. De kritiek op ten Napel wuift hij weg: "Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is". Zijn eigen stijl beschrijft hij als ingetogen en iets afstandelijk.

Frank Snoeks valt dus in de smaak bij de NOS. En niet alleen daar, getuige het fantopic op het Fokforum.

Ergens begin jaren negentig viel me Snoeks voor het eerst op. Tijdens samenvattingen van Eredivisie wedstrijden. Ik vond het een verademing. Zijn lichtvoetige en grappige commentaar was echt vernieuwend. Een opmerking als "Kieft kopt zo ongeveer zijn gel uit zijn haar" was een lichtpuntje t.o.v. het saaie commentaar van anderen. Het was prettig om eens een andere stijl te horen.

Maar 15 jaar later doet hij dit nog steeds. Ik hoor nauwelijks enige progressie in zijn commentaar. Persoonlijk vind ik hem nu een hinderlijke spraakwaterval die niet in staat is om zijn mond eens te houden. Hij ziet, voor mijn gevoel, ook geregeld dingen niet of over het hoofd. En kan het niet laten om leuke uitspraken in verbasterde vorm vele malen te herhalen.
Geregeld zal je mij dan ook tijdens zijn commentaar horen roepen: "Ja, zo weten we het wel Snoeks!" Meestal gevolgd door een ferme druk op de afstandsbediening.

En dus is er voor mij vanavond maar een oplossing: BBC 1, Match of the Day: World Cup final. Voor mijn eigen gemoedsrust en ook nog eens in breedbeeld.