The Hunter is out!

Joris (Tigertje)


Met de woorden: "Klaas-Jan heeft pech dat wij de technische staf zijn", bezegelde Marco van Basten zondag het tijdelijke lot van Klaas-Jan Huntelaar. En in een land met 16 miljoen bondscoaches kan zoiets niet in stilte worden geaccepteerd.

In de Volkskrant van maandag stonden dan ook drie artikelen over de WK-selectie. Volgens de krant poeierde Van Basten de vijf laatste afvallers binnen een half uur af. En dat kostte hem weinig moeite want zo stelde hij: "Dat komt doordat ik niet op grond van gevoelens en relaties selecteer, maar puur op verstandelijke voetbalgegevens".

Terug naar Klaas-Jan Huntelaar. De man die Ajax door het tweede deel van de competitie naar een redelijke vierde plaats schoot, en passant ongeveer in zijn eentje Ajax naar de voorronde van de Champions League hielp en bovendien met een aantal last-minute doelpunten hetzelfde Ajax de Gatorade Cup schonk. Die man dus. En die wil Van Basten niet mee nemen op het WK.

Vreemd? Wellicht. Maar Van Basten heeft een aardige staat van dienst en vermoedelijk miste hij "iets" bij Huntelaar.
Hiervoor ga ik terug naar het EK van '88. De selectie van Van Basten was niet geheel logisch. Hij had een jaar met veel blessureleed achter de rug en bij AC Milan weinig gespeeld en weinig gescoord. Willem Kieft en Johnny Bosman waren eerste keuzes naast de onbetwiste Ruud Gullit. En Van Basten had nog niet echt naam gemaakt in het Nederlands Elftal. Maar Michels had vertrouwen in hem. En nam hem dus mee.

Nadat Bosman in de eerste wedstrijd geen potten had kunnen breken kreeg Van Basten zijn kans. Nederland moest in de tweede wedstrijd van Engeland winnen en Van Basten scoorde drie keer. Tegen Duitsland schoot hij Nederland vlak voor tijd naar de finale en daarin maakte hij een weergaloos doelpunt.

Het kan verkeren zullen we maar zeggen. Toch was de selectie van Van Basten niet geheel vreemd. Hij was inmiddels vier keer op rij topscorer van Nederland geweest. En als een held binnengehaald in Milaan. Kortom, Van Basten had zijn waarde al vele malen bewezen.

Als geen ander weet Van Basten wat nodig is om op een groot toernooi te kunnen exceleren.
Of zoals Freek de Jonge het ooit eens zei: "Hij die een truukje eenmaal doet is een held, hij die dit truukje blijft herhalen is een vedette".