Holocaust als oorzaak...

Joris (Tigertje)

Een klein opvallend artikel gisteren op de voorpagina van de Volkskrant. Met de veelzeggende titel: "Holocaust gezien als oorzaak WOII. Het gaat over de hiaten in de kennis van de geschiedenis.

Het onderzoek is gedaan door het "Nationaal Comité 4 en 5 mei". En hoewel de resultaten tentijde van de verschijning van de Volkskrant nog niet bekend waren wordt er al wel een tipje van de sluier opgelicht. We weten een hoop maar van een aantal feiten en gebeurtenissen is de kennis beperkt of simpelweg verkeerd.

Zo kon het merendeel van de ondervraagden (van 13 jaar en ouder) de belangrijkste ideeën van Hitler oplepelen, weet men van de bombardementen van Rotterdam, het verzet, onderduiken en illegale kranten.

De hiaten betreffen vooral de omvang van oorlog. Zo'n 68% denkt dat er 20 tot 25 landen meededen aan de oorlog terwijl dit er ruim 50 waren. Ook de rol van de Russen is tamelijk onbekend. De inzet van Amerikanen en Canadezen is gesneden koek maar van de inzet van 30 miljoen Russische soldaten (waarvan er 13 miljoen sneuvelden) wisten er maar weinig iets te vertellen.
Zo'n 20% denkt dat Nederland tot de top 5 van de landen met de meeste slachtoffers hoort. Nederland zit echter niet bij de top 10. Tevens wordt het aantal verzetstrijders overschat, waar de ondervraagden 20 to 25% van de Nederlanders tot verzetstrijders rekenden blijkt dit in werkelijk om 5% te gaan (hetgeen gelijk is aan het aantal overlopers).

Het meest opvallende hiaat is echter dat 83% denkt dat WOII is begonnen vanwege de Holocaust. De jodenvervolging speelde echter noch bij het begin noch bij het einde van de oorlog een rol.

Het is overigens maar de vraag of dit laatste tot een hiaat moet worden gerekend.
De niet aflatende joodse lobby om de gruwelijkheden van de Holocaust telkens weer in beeld te brengen kan net zo goed de oorzaak zijn van deze misvatting over het ontstaan van WOII.