Mariah Carey

Dave (RealBizkit666)
Mariah Carey is geboren op 27 maart 1970 op Long Island, New York. Mariah was het derde kind van Patricia Hickey en Roy Alfred Carey. Patricia en Alfred hadden al een zoon, Morgan en een dochter, Alison.

Na haar ontdekking door Tommy Mottola in november 1988 werd er veel aandacht en geld gestoken in het eerste album van Mariah. Ze werd neergezet als de blanke Whitney Houston. Halverwege 1990 kwam haar debuutalbum 'Mariah Carey' uit. De combinatie van talent, goede marketing, goede looks en een portie geluk liet haar ster snel omhoog schieten.

De muziek van Carey wordt beschreven als variërend van soul tot beschaafd funky dansmateriaal. Op haar debuutalbum laat ze een mix van stijlen zien namelijk Pop, R&B en Rock. Dit met kleine invloeden van Reggae en Hip Hop op een paar nummers. Alle nummers op het debuutalbum werden mede door Carey geschreven. Het album leverde vier Amerikaanse nummer 1-hits op. Dit resulteert in een verkoop van 9 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten en twee Grammy's in 1991.

Na deze bliksemstart volgden de volgende successen snel. Carey domineerde de pop-charts gedurende de jaren '90 met vijftien Amerikaanse nummer 1-hits (in totaal 61 weken), tien multi-platina albums en een hele reeks uitverkochte tournees. Dit alles door een combinatie van talent en een zeer uitgekiende marketing. Zo is Mariah bijvoorbeeld een pionier in het serieus remixen van nummers, zodat deze geschikt worden voor verschillende publieken (denk aan dance, R&B en studioversies van bijna elke single, het album 'The Remixes' vormt een aardig compleet overzicht hiervan).

De soundtrack van de eerste grote film van Mariah, 'Glitter', flopte echter, samen met de film. Eind 2002 kwam Mariah met een nieuw studio-album, 'Charmbracelet', dat gepromoot werd met een zeer uitgebreide wereldtournee. Dit werd echter geen groot succes. Na deze depressie kwam Mariah weer helemaal terug met haar nieuwe album 'The Emancipation of Mimi', en ook met dit nieuwe comeback-album had ze weer een uitgebreide wereldtournee gepland. Het album was een groot succes in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In 2005 scoorde Mariah Carey weer met de ballad 'We Belong Together' en 'Get Your Number'. Half december kwam haar nieuwe single uit 'Don't Forget About Us' van de nieuwe 'Ultra Platinum Edition' van 'The Emancipation of Mimi' waarop vier nieuwe nummers van haar te vinden zijn.

Haar single 'Don't Forget About Us' werd nummer één in Amerika en het werd haar 17e nummer één hit. Alleen Elvis Presley had er ook zoveel. Al met al is Mariah dus een zeer succesvolle zangeres.