Letselschade

Joris (Tigertje)
Boeiend artikel vandaag in de Volkskrant. Over letselschade. Het vertelt het verhaal van een vrachtwagenchauffeur die na een ongeval in de WAO is geraakt en een letselschadebureau bij de hand neemt.

Dit soort claims komen steeds meer voor in Nederland tegenwoordig. Met zo'n 150 duizend bedrijfsongevallen is er ook genoeg werk voor dit soort bureau's. Naast de bedrijfsongevallen zijn er ook nog zo'n 2,4 miljoen mensen die door een ongeval letsel oplopen.
Nu is lang niet al dit letsel van lange duur maar ongetwijfeld zal er genoeg overblijven om de letselschadebureau's van een riante hoeveelheid werk te voorzien.

Is dit een goede ontwikkeling? Ja en nee. Als iemand schade oploopt als gevolg van nalatigheid van bijv. een werkgever is het goed dat het slachtoffer bijgestaan kan worden. Zeker als het slachtoffer als gevolg van het ongeval 100% arbeidsongeschikt raakt.

Maar niet zelden treden letselschadebureau's ook op in het geval van niet-blijvend letsel. In zo'n geval hangt de hoogte van de claim vaak af van de duur van het letsel. Uit onderzoek in Canada echter, onder slachtoffers met een whiplash, is gebleken dat de zij die een letselschadebureau consulteerden langer klachten hielden.

Dit leidt tot langer ziekteverzuim en onnodig hoge ziektekosten. Dit alles valt te voorkomen door voor niet-blijvend letsel een vast bedrag te bepalen waarboven de letsel-claim niet uit mag komen. Dit is in Canada gedaan na het bovennoemde onderzoek en had een spectaculair resultaat. En dat is logisch, langer ziek blijven was immers niet langer financieel rendabel.
Ook Nederland zou zo'n regeling moeten instellen.