Matthäus Passion

Carla (Mutter)
In deze tijd wordt weer vaak de Matthäus Passion van J.S. Bach uitgevoerd.

Zoals sommige van jullie weten, houd ik erg veel van Metal en Gothic, maar de heer Bach staat voor mij als zijnde uniek.
Zijn muziek is voor mij, kracht, passie en vervoering.

Johann Sebastian Bach leefde van 1685 tot 1750 en was een Duitse Barokcomponist. Hij heeft ontzettend veel muziek geschreven voor de orgel. Veel van zijn werken zijn geschreven voor de Lutherse kerk, Bach zelf was een zeer godsvruchtig man.
Voor meer details over Bach

De Matthäus Passion is het mooiste stuk muziek ooit geschreven. Het is het lijdensverhaal van Christus, volgens het Evangelie van Matheus.

De uitvoering wordt in de meeste gevallen gezongen door twee koren, een aantal solisten en een minimale bezetting van orkest.

Het liefst hoor ik de uitvoering waarin het orkest bezet wordt door muzikanten met originele muziekinstrumenten en de zang die geheel gedaan wordt door jongens en mannen, zoals Bach het oorspronkelijk heeft geschreven.

Ik heb geen muzikale opleiding gedaan en weet dus niet de technische termen die er gebruikt worden om dit prachtwerk te omschrijven, maar als ik alleen het openingskoor hoor, voel ik dat dit een heel bijzonder stuk is. De prachtige aria's, met voor mij het hoogtepunt "Mache dich, mein Herze, rein", het treurige koraal "O Haupt voll Blut und Wunden", en dan het slotkoor "Wir setzen uns mit Tranen nieder".

Na het horen van het slotkoor, sluit ik even de wereld af, laat mij nog even meevoeren in het lijden van Christus, laat ik mijn kippenvel tot rust komen en met een diepe zucht laat ik de wereld van alle dag weer toe.