Bookcrossing

Joris (Tigertje)
Tijdens een gesprek met een fraai exemplaar van het vrouwelijk geslacht toverde de betreffende vrouwspersoon een boek uit haar handtas tevoorschijn. Ze hield het exemplaar voor mijn neus en vroeg: "Weet je wat dit is?" "Euh, een boek?" antwoordde ik, met zoveel mogelijk overtuiging. Ze zuchte, keek even weg, en zei: "Ja natuurlijk is dit een boek maar het is niet zomaar een boek, het is een Free Book!" Ze hield het exemplaar nogmaals dicht voor me en nu ontwaarde ik inderdaad een klein label in de rechterbovenhoek waar stond "Free Books". Ze legde me uit dat het de bedoeling is dat ze het boek leest, een beoordeling geeft en dan weer ergens laat liggen zodat iemand anders het weer kan vinden en lezen en beoordelen enz.

Uiteraard zit hier een website achter die alles netjes bijhoudt. Boeken mogen overal worden achtergelaten. Tevens worden er ontmoetingen geregeld waar boeken kunnen worden uitgewisseld.
Dit principe van uitwisselen wordt ook wel "bookcrossing" genoemd. De community telt volgens de website inmiddels bijna een half miljoen leden. Er zijn ruim 2,5 miljoen boeken geregistreerd. Het aantal Nederlandse leden is ruim 6500.

Na haar uitleg plaatste ze het boek zorgvuldig op de hoek van de tafel. Ze keek me triomfantelijk aan en zei: "Misschien moet je hier eens een stukje over schrijven op dat weblog van je".
Nou, vooruit dan maar.