Goedegommel

Xessive
Door Dennis van dmenace.web-log.nl

'Werkgevers willen mensen makkelijker ontslaan'

Uitgegeven: 23 januari 2006 08:49
AMSTERDAM - Het ontslagverbod van honderdduizenden werknemers moet worden opgeheven. Werknemers die met ouderschapsverlof zijn, deeltijdwerk hebben aangevraagd of niet op zondag willen werken moeten ontslagen kunnen worden. Dat zegt VNO-NCW-secretaris van sociale zaken René Blijlevens maandag in Algemeen Dagblad. Ook MKB-Nederland pleit voor het makkelijker kunnen ontslaan van deze groepen werknemers.

Het zal wel weer aan mij liggen, maar zijn ze nou helemaal gek geworden? Jarenlang hebben we mensen aangezet tot minder werken en nu willen we die mensen die er gebruik van hebben gemaakt gaan ontslaan? Wat is er in godsnaam aan de hand in Nederland? Besluiten nemen lijkt moeilijker dan ooit, er komen overal overschotten vandaan, waarvan niemand weet waar ze vandaan komen en wat we er mee moeten en bijna alle partijen lijken principeloos.

Ouderschapsverlof was juist een van de goede dingen van Paars. Ik ken talloze mensen die er dankbaar gebruik van maken. En ook ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt. Willen we echt terug naar de situatie van 'wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden'?

Tot voor een paar jaar terug, waren de vakbonden meteen de barricades op gegaan. En nu? Nu gaat men overleggen. Schermt met wat wetten en kijkt niet verder dan de neus lang is.

Wat mij ook zo verbaasde, was de maatregel die men in Rotterdam nam. Prima dat er een soort gedragscode is hoor, maar dan wel een fatsoenlijke! Rotterdam stelt letterlijk dat je op straat Nederlands moet praten. Nou heb ik zelf ook wel eens in andere landen gewoond en die maatregel is echt absurd. Overal waar ik was, woonde wel Nederlanders en op straat praatten wij gewoon Nederlands en niet de voertaal van dat land. En u zou hetzelfde doen! Stel je nou eens voor dat ze in de Spaanse, Turkse en Griekse kustplaatsen hetzelfde zouden doen. Ik zou u in een vreemde taal moeten aanspreken. Een taal die ik niet machtig ben, een taal waarin ik mij slecht uit kan drukken.
Onze gesprekken zouden gaan lijken op die in de tweede kamer. Een taal waarin men elkaar niet begrijpt, besluiten nooit meer genomen worden, een taal waar men op elke komma let. Het zou een zooitje worden!

Zoiets als Remco al lang gelden schreef in Tot zoens, maar lang niet altijd zo grappig vrees ik.