Het begin van een klucht

Maarten (Mannee)
Oké, het is niet helemaal het begin van deze klucht want het echte begin is natuurlijk al een tijd geleden toen het idee van de basisverzekering werd geboren, maar ik denk dat nu langzaam het éne na het andere bedenkelijke bericht over de nieuwe zorgverzekering in de media zal verschijnen.

Gisteren hadden we al de commotie over de straks sterk oplopende ziektekostenpremie voor zelfstandigen, vandaag valt te lezen dat de steeds genoemde nominale premie van 1.100 Euro veel hoger zal uitvallen. Zo zullen we tot het einde van het jaar van incident naar incident hobbelen, uitmondend in een dramatisch dieptepunt van totale administratieve wanorde bij de werkelijke invoering en de maanden daarna bij de eerste declaraties.

Wat het extra triest maakt, is dat dit een operatie is waarvan het nut totaal onduidelijk is (en altijd zal blijven) en waarvan heel veel mensen straks de dupe zullen zijn, terwijl er vele vele miljoenen Euro's mee gemoeid zijn die dan beter rechtstreeks aan zorg hadden kunnen worden besteed. En let maar op, het nieuwe zorgstelsel zal straks in zijn totaliteit duurder zijn dan het oude, maar minder zorg bieden.

Volgens het Minsterie van Volksgezondheid hebben we straks een eenvoudiger systeem, met meer solidariteit tussen gezonde en ongezonde mensen. FORGET IT!

Update: weinig vertrouwen in nieuwe zorgverzekering