Coke en schiphol

Danny
Weet je, ik heb nooit een carriëre als drugssmokkelaar geambiëerd, maar ik heb er de laatste tijd toch hard over na zitten denken. Het schijnt namelijk zo te zijn dat áls (en dat is hier in Nederland een hele grote als) je gepakt wordt men enkel en alleen die coke in beslag neemt en je verder vriendelijk groetend weer laat lopen. Geen verhoor, geen proces-verbaal, geen aanklacht, geen proces... Geen straf dus eigenlijk min of meer. En dan zit ik zo 's te denken he ?
Als ik 51km/uur rijdt op een plek waar ik 50 mag dan staat er altijd wel een groep van die zogenaamde agentjes langs de kant van de weg. Je kent ze wel. Lekker achteruit in de auto met een bak koffie en een donut (als ze nog niet in slaap zijn gevallen natuurlijk) wachtend op het einde van de dag terwijl hun flitsapparaat zijn werk doet.
Enkele dagen later valt er steevast een rekening op de mat en reken maar dat je er ellende mee krijgt als je vergeet te betalen. Ze sporen je desnoods op tot het eind van de wereld voor die paar tientjes. Kan je zelfs in de cel doen belanden. Je weet wel; diezelfde overbevolkte, niet beschikbare cel die niet goed genoeg was voor onze vriendelijke cokesmokkelaars.
Nou ben ik niet iemand met criminele neigingen, maar ik zit toch stevig te twijfelen of ik die mening niet zo langzamerhand eens moet herzien. De term 'misdaad loont niet' mist vaker en vaker het woordje 'niet' als ik de berichtgevingen er zo eens op na sla, en de werkende medemens die zijn auto noodgedwongen 2 minuten dubbelparkeert kan meteen 50 euro neertellen.
Misdaad loont de laatste jaren wel degelijk in de meeste gevallen en in mijn ogen hebben we dat volledige te danken aan de lakse houding die justitie en politie aannemen. Er wordt veel teveel tijd gestoken in onbenulligheden als schuin oversteken, terwijl ik hier tussen drie drugspanden woon waar geen flikker aan gedaan wordt.
Misschien wordt 't eens tijd dat justitie, politie en gemeente hun prioriteiten op een rijtje zetten en in plaats van de kleine overtreder die eens 2 kilometer te hard rijdt de drugshandelaar die weer tientallen mensen een verslaving bezorgt aanpakken. Misschien dat we dan eindelijk eens een begin maken aan het einde van de extreem hoge criminaliteitscijfers van de laatste jaren. Het laten lopen van drugskoeriers is in ieder geval NIET de juiste manier...