Misbruikschandalen in de katholieke kerk

Over de hele wereld komen steeds meer nonnen naar buiten met verhalen dat ze seksueel zijn misbruikt door mannelijke geestelijken. De documentaire film geeft inzicht in een zeer verontrustend - en nauwelijks aangepakt - probleem binnen de katholieke kerk. De katholieke kerk wordt al tientallen jaren geteisterd door schandalen over seksueel misbruik. Aanvankelijk was de publieke bewustwording gericht op misbruik van kinderen en jongeren. Maar een paar jaar geleden begonnen er berichten te verschijnen over een ander schandaal, een schandaal dat de kerk lange tijd probeerde te verdoezelen: in veel delen van de wereld beweerden nonnen dat ze waren verkracht door hoge geestelijken.

Sommige onthullingen betroffen ook hooggeplaatste Vaticaanse hoogwaardigheidsbekleders. Nonnen die zwanger werden, werden bedreigd met uitzetting uit hun gemeenschap of gedwongen tot abortus. Deze misdrijven, waarvan sommige op systematische wijze werden gepleegd, werden meestal genegeerd. In de zaken die openbaar werden en daarom onderzoek vereisten, werden de beschuldigde priesters vrijgesproken door Vaticaanse rechtbanken. Maar in de afgelopen twee decennia begon de muur van stilte af te brokkelen. Ondanks expliciete berichten, ook gericht aan de Heilige Stoel, deed het Vaticaan lange tijd niets om het misbruik en de soms systematische seksuele slavernij van nonnen te stoppen.

In februari 2019 doorbrak paus Franciscus het taboe door voor het eerst toe te geven dat het misbruik van nonnen en zusters had plaatsgevonden binnen de katholieke kerk - en dat het probleem aan de gang was.

Het werk aan deze documentaire film is drie jaar gekleden gestart. In tal van landen in Europa, Noord-Amerika en West-Afrika spraken filmmakers Eric Quintin en Marie-Pierre Raimbault met nonnen die het slachtoffer waren van seksueel geweld door priesters. De film hoort nonnen, moeder-oversten, priesters en mensen die nauw samenwerkten met paus Franciscus. Hun verslagen werpen een verontrustend licht op een schandaal in de katholieke kerk dat veel te lang in het geheim is gehuld.