Record oudste hond ooit verbroken door 30-jarige Bobi uit Portugal

Twee weken nadat Spike, een chihuahua van 23 jaar, was genoemd als 's werelds oudste nog levende hond, heeft Guinness World Records bewijs ontvangen van een oudere hond. Een veel oudere hond. In feite is Bobi (geboren 11 mei 1992) niet alleen de oudste nog levende hond; hij is de oudste hond ooit.

Bobi is op 1 februari 2023 30 jaar en 266 dagen oud. Hij heeft zijn hele leven bij de familie Costa gewoond in het landelijke dorpje Conqueiros, in Leiria, Portugal. Bobi is een raszuivere Rafeiro do Alentejo, een ras van herdershond met een gemiddelde levensverwachting van 12-14 jaar.

Het Portugese viervoetertje heeft een bijna honderd jaar oud record verbroken; de vorige oudste hond ooit, Bluey (1910-1939), was een Australische herdershond die 29 jaar en 5 maanden oud werd.

In 1992 werd Bobi geregistreerd bij Serviço Medico-Veterinário do Município de Leiria (dierenarts van de gemeente Leiria), die de geboortedatum van Bobi heeft bevestigd. 

Bobi's leeftijd is ook geverifieerd door SIAC, een huisdierendatabase die is geautoriseerd door de Portugese overheid en wordt beheerd door de SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários; Nationale Unie van Dierenartsen).

Het bijzondere verhaal van Bobi gaat bij Guinness World Records verder.