'Meta stelt haar mening bij: het Azovbataljon mag weer op hun socials!'

Misschien met dank aan de luide roep om absolute vrijheid van meningsuiting door politici als Baudet, Wilders maar ook Trump, en zelfs misschien een beetje beducht voor Musk's plannen om van Twitter een baken van vrije meningsuiting te maken heeft Meta's Mark Zuckerberg besloten dat het beruchte en veel besproken Oekraïense Azov Regiment op hun platforms niet langer tot 'gevaarlijke organisatie' zal worden bestempeld.

Dit betekent dat leden van het Azov Regiment accounts mogen hebben op Meta-platforms zoals Facebook, Instagram en WhatsApp, terwijl inhoud die door andere gebruikers over Azov Regiment is geplaatst niet langer zal worden verwijderd, vertelde de woordvoerder van Meta aan de Kyiv Independent in een verklaring per e-mail.

Oekraïne onderhandelt al geruime tijd met Meta om het bedrijf ervan te overtuigen inhoud over het Azov-regiment en zijn leden te publiceren. Het Azov-regiment is een eenheid van de Nationale Garde van Oekraïne, voorheen gevestigd in Mariupol, een Oekraïense havenstad die nu door Rusland wordt bezet. De groep heeft tot controverse geleid over haar vermeende associatie met extreemrechtse groepen - een terugkerend thema dat wordt gebruikt door Russische propaganda.

Meta maakt een duidelijk onderscheid tussen Azov Regiment en Azov Movement. 
De Azov-beweging "heeft sterke banden met extreemrechtse extremisten in veel EU-landen en de VS", zei Alexander Ritzmann, een senior adviseur van het Counter Extremism Project, in een interview met Euronews. Het Azov-regiment dat vecht tegen Russische indringers is iets heel anders, voegde hij eraan toe.

Het Azov-regiment "werd volledig geïntegreerd in de Oekraïense nationale garde en opereert sindsdien onder het bevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken", zei Ritzmann.