Urker vissers redden Britse kajakker die dagenlang overleefde op boei

Urker vissers van de kotter Madeleine hebben donderdagmorgen een Britse kajakker gered van een boei bij de Le Colbart-bank in het Kanaal. De man zou al sinds 15 oktober zijn vermist en had zich in leven gehouden door mossels, wier en krabben te eten die op de boei zaten, zegt schipper Teunis de Boer in het Reformatorisch Dagblad.

De Madeleine, die officieel is geregistreerd in Boulogne, trof de man rond 11 uur aan. "Ik was mijn elektronische logboek aan het invullen en zocht naar de boei die de bank markeert", zegt De Boer. Hij pakte een verrekijker en zag iemand in zwembroek op de boei zitten.

De schipper zegt tegen de NOS dat hij zijn ogen niet kon geloven: "Ik heb toen een geluidssignaal gegeven om te laten zien dat ik hem had gezien. Er stond best veel stroom, dus toen zijn we met de kop in stroom ernaartoe gevaren. Toen we een metertje of tien van de boei waren gooiden we reddingsboeien in het water. Die heeft-ie te pakken gekregen."

De kajakker werd aan boord gehaald en was er slecht aan toe. "Wij hebben een lichaamstemperatuur van 26 graden gemeten. Praten ging moeilijk, hij zei dat hij misselijk was", aldus de Urker schipper. De geredde man had ook enorme dorst. De Franse kustwacht heeft eerst met een helikopter een arts aan boord gebracht. Later is de kajakker met de helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met de kajakker gaat is onbekend.