'De herfst is het ideale moment voor 'tegelwippen'

Aan het begin van de week hadden we te maken met code geel vanwege onweer en de week eindigt met temperaturen boven de 20 graden. Duidelijk is dat de weersomstandigheden steeds grilliger worden en dat we daar rekening mee moeten houden. Zo niet, dan krijgen we steeds vaker last van natte voeten en hittestress. Daarom is het belangrijk dat mensen, voor de winter begint, hun tuin aanpakken en gaan vergroenen. Doe je dat nu, dan zit er volgend jaar zomer veel prettiger bij.

November is de plantmaand. En IVN Natuureducatie roept daarom iedereen op: ‘Plant mee.’ Als de blaadjes zijn gevallen, gaat de natuur in een soort winterslaap: om die reden het ideale moment om te planten of te verplanten, zodat alles in het voorjaar mooi kan opbloeien. Meer groen in de tuin zorgt voor verkoeling en dat is in veel achtertuintjes zomers hard nodig. Op een tropische dag kan het temperatuurverschil tussen een groene en een betegelde tuin wel 15 graden zijn.

Wateroverlast
Bovendien werkt groen bij heftige regenval als een soort spons. Terwijl betegelde tuinen vaak last krijgen van wateroverlast bij extreem noodweer neemt een natuurrijke tuin het water op in de grond. Bovendien is het natuurlijk hartstikke zonde als dat regenwater, dat tijdens extreme neerslag valt, zomaar in het riool verdwijnt terwijl we dit vervolgens bij aanhoudende droogte weer hard nodig hebben.

Daarnaast en eigenlijk de belangrijkste reden om te vergroenen, is dat veel soorten onder druk staan. De afgelopen 120 jaar is maar liefst 85 procent van de inheemse plant- en diersoorten in ons land verdwenen en andere soorten staan onder druk, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten bijen. De natuur heeft onze hulp hard nodig en ook in je eigen tuin kun je al het verschil maken door er wat tegels uit te wippen en daar groen voor terug te plaatsen.