Bella Hadid laat jurk op zich spuiten tijdens Paris Fashion Week

Modehuis Coperni creëerde een iconisch modemoment door tijdens de sluiting van hun show tijdens de lente/ zomer 2023 Paris Fashion Week het model Bella Hadid een jurk op te spuiten. 

Hadid liep naar het midden van de catwalk, droeg niets anders dan een G-string en bedekte haar borsten met een arm, waarna twee mannen haar lichaam begonnen te besproeien met een witte substantie.

In ongeveer 15 minuten waren de mannen gereed en werden de contouren van een jurk zichtbaar op het lichaam van Hadid. Een vrouw kwam hierna naar Hadid om de 'jurk' aan te passen. De mouwen en de zoom werden in vorm gesneden en er werd een hoge split in de jurk geknipt. Nadat de laatste aanpassingen waren gedaan, liep Hadid de catwalk op om het publiek de spray-on jurk in actie te laten zien. Het modemoment is sindsdien viraal gegaan op internet.

“Modeontwerpers hebben nieuwe materialen en stoffen nodig om producten te maken die inspelen op veranderende levensstijlen en consumenteneisen. In de 21e eeuw zouden we het de eerste keer moeten maken dat wetenschap en design echt nauw samen optrekken, om zo hun onderlinge afhankelijkheid te illustreren.” Schreef 'The Cut'.

Sébastien Meyer en Arnaud Vaillant zijn het brein achter het ultramoderne Parijse label Coperni, opgericht in 2019. Het duo onthulde het geheim achter de hypermoderne vloeistof en de inspiratie achter het memorabele fashionstatement tijdens Paris Fashion Week. "Het is onze viering van de vrouwensilhouetten uit de afgelopen eeuwen", zei Vaillant in een preview op Zoom voorafgaand aan de show. "En we wilden onze esthetiek ook op een meer volwassen en wetenschappelijke manier tonen", voegt Meyer toe.

Volgens Vogue Business is de spray-on techniek ontwikkeld door Fabrican, een bedrijf opgericht door de Spaanse modeontwerper en wetenschapper Manel Torres. Fabrican vloeistof bevat katoen of synthetische vezels, gesuspendeerd in een polymeeroplossing die verdampt wanneer het in contact komt met het lichaam. Na het dragen kan het worden verwijderd, gerecycled in een oplossing en klaargemaakt voor hergebruik.

Volgens Torres voelt de stof aan als suède en kan hij als elke andere stof worden gemanipuleerd. De medeoprichters van Coperni hebben de afgelopen zes maanden samengewerkt met Torres en zijn team in het Bioscience Innovation Centre in Londen om de spray-on jurk te ontwikkelen.

En een kortere versie: