Britse koninklijke bijen rouwen om Elizabeth, geïnformeerd over nieuwe baas Charles III

De Britse koninklijke imker heeft - volgens een eeuwenoude traditie - de bijenkorven in de tuinen van Buckingham Palace en Clarence House op de hoogte gebracht van de dood van koningin Elizabeth II.

En de bijen zijn ook, op gepaste wijze, verteld dat hun nieuwe eigenaar nu koning Charles III is.

De officiële paleisimker, John Chapple, 79, vertelde DailyMail hoe hij vrijdag naar Buckingham Palace en Clarence House reisde na het nieuws van de dood van de koningin om het bijgelovige ritueel uit te voeren.

De imker legde zwarte linten met strikken over de bijenkorven, waar tienduizenden bijen wonen, voordat hij ze het trieste nieuws meedeelde dat hun bazin was overleden en dat een nieuwe baas vanaf nu de leiding zou hebben.

Vervolgens vroeg hij de bijen braaf te zijn voor hun nieuwe baas -  die zelf ooit de pers haalde omdat hij met planten kon praten.

Aan dit vreemde ritueel ligt een oud bijgeloof ten grondslag, namelijk dat de bijen geen honing zouden produceren, en de korf zouden verlaten of zelfs zouden sterven, als zij niet op de hoogte werden gebracht van een verandering van eigenaar.

Volgens de koninklijke imker heeft naar eigen zeggen op elke bijenkorf geklopt en gezegd: "Elizabeth is dood, maar ga niet weg. Charles zal een goede baas voor je zijn."

Op het hoogtepunt van de zomer zorgt meneer Chapple voor meer dan een miljoen koninklijke  bijen, maar tegen het einde van de zomer is hun aantal gedaald. Hij zei: "In Clarence House zijn er twee bijenkorven en in Buckingham Palace zijn er vijf. In deze tijd van het jaar bevat elke korf 20.000 stuks, misschien iets meer, maar ik ben niet zo goed in het tellen ervan. In de zomer zijn het er meer dan een miljoen."

De heer Chapple vertelde dat hij al 15 jaar de officiële imker van het paleis is. Hij zei: "Ik kreeg een e-mail van de hoofdtuinman hier in Buckingham Palace om hier te komen praten over bijen. Ik dacht dat ze een probleem hadden met bijen, maar het bleek dat ze bijen wilden houden, dus vanaf nu pas ik hier op de bijen."