Dieselprijs knalt omhoog: op veel plaatsen zelfs duurder dan benzine

De prijzen aan de pomp worden hoger en hoger. Naast de benzineprijs schiet nu ook de prijs van de diesel fors omhoog. In een week tijd steeg de prijs met zo'n 13 cent per liter en daarom is de diesel op sommige plekken zelfs duurder dan Euro95. Omroep Schie ging de straat op  om met weggebruikers te spreken over de prijzen.

“Het is echt abnormaal”, zegt een automobiliste die aan het tanken is. Zelf rijdt ze op benzine, maar merkt in haar omgeving dat de hoge dieselprijs een behoorlijke impact heeft. “Die mensen rijden natuurlijk veel meer dan iemand met benzine. Ze hebben niet voor niets een dieselauto, dan zijn ze natuurlijk goedkoper uit. Maar ik hoor nu van iedereen dat het echt niet meer normaal is.”

Gasprijs
Volgens Paul van Selms, directeur van United Consumers zijn er verschillende factoren die een rol spelen in de stijging van de dieselprijs. De belangrijkste factor is de oorlog in Oekraïne die zorgt voor de stijging van de gasprijs. “De dieselprijs is sterker gekoppeld aan de gasprijs dan de benzineprijs. Dat maakt dat de gasprijs die vorige week tot recordhoogte steeg de dieselprijs in haar kielzog meenam.”

Daarnaast heeft de overheid vanwege de inflatie besloten om de accijnzen van de brandstofprijzen te verlagen met een vast percentage. Bij benzine was de accijns hoger dan bij diesel waardoor de prijzen nu steeds meer naar elkaar toe kruipen.

Volgens Selms ziet het er voorlopig niet naar uit dat de prijs van diesel omlaag zal gaan. “De oude prijs zullen we voorlopig niet meer terugzien, die tijden zijn voorbij. Ik denk wel dat de factoren die maken dat de dieselprijs ongeveer gelijk is aan de benzineprijs niet zullen wegvallen, dus dat zal voorlopig nog even blijven…”