Wat weet Trump over het seksleven van Macron?

Op de lijst van documenten die door de FBI in beslag zijn genomen op het landgoed van Donald Trump in Mar-a-Lago, staat onder punt 1a alleen "info re: President of France". 

Trump heeft opgeschept tegen enkele van zijn naaste medewerkers - zowel tijdens als na zijn tijd in het Witte Huis - dat hij 'geheime' details wist over het liefdesleven van de Franse president Emmanuel Macron, zo vertellen twee mensen aan Rolling Stone. En de voormalige president beweerde zelfs dat hij van de "intimiteiten" wist door 'inlichtingen" die hij onder ogen had gekregen of waarover hij was geinformeerd, zeggen deze bronnen.

Het is niet duidelijk of het Macron-gerelateerde document dat de FBI tijdens de inval in beslag nam, ook maar iets te maken had met het persoonlijke leven van de Franse president. Ook is het niet duidelijk of de informatie over Macron die op Mar-a-Lago in beslag is genomen, afkomstig is van Amerikaanse inlichtingendiensten of zelfs geheim is.

Maar alleen al de onthulling van het bestaan ervan heeft volgens twee andere bronnen die bekend zijn met de situatie, een trans-Atlantische freak-out veroorzaakt. En Trump's eerdere gepraat over Macron's vermeende "ondeugende" voorkeuren die "niet bij veel mensen bekend zijn" versterkte die bezorgdheid alleen maar. Zowel Franse als Amerikaanse functionarissen proberen te achterhalen wat Trump precies wist over Macron en de Franse regering, en of iets daarvan 'gevoelig' van aard was, zeiden de bronnen. De functionarissen in beide landen wilden weten of deze ontdekking een soort inbreuk op de nationale veiligheid betekende - of dat het neerkwam op een frivool, maar achterover gedrukt, aandenken.

Een woordvoerder van de Franse ambassade vertelde Rolling Stone dat hun onderzoek niet bestond uit het navragen bij de regering Biden om informatie over de documenten die in beslag zijn genomen op Mar-a-Lago.

In de opmerkingen die Trump maakte de vermeende losbandigheden van Macron, was Trump niet scheutig met details en bijzonderheden, volgens de bronnen. En als notoire roddelaar sinds decennia, is het moeilijk om te weten of iets van wat Trump op waarheid of niet. "Het is vaak moeilijk te zeggen of hij onzin uitkraamt of niet", zegt een van de bronnen 

Een woordvoerder van Trump reageerde niet op vragen van Rolling Stone.

De relatie tussen Trump en Macron is vaak wisselvallig geweest, waarbij de Amerikaanse president zijn Franse ambtgenoot ooit bestempelde als "my guy". Trump gaf in 2017 aanvankelijk blijk van zijn steun aan de presidentsrivaal van Macron door de extreemrechtse nationaliste Marine LePen uit te nodigen in Trump Tower en haar in interviews te loven. Maar Macron negeerde dat en nodigde Trump uit als eregast voor een parade op Bastille Day in 2017. Trump was zo onder de indruk van de uitgebreide militaire vertoning dat het hem inspireerde om een eigen militaire parade te verzoeken.

In 2019 barstten de spanningen tussen de twee mannen en hun wereldbeelden los. Na geschillen tussen de twee leiders over Iran, Syrië en de NAVO, noemde Trump Macron een "lastpak" tijdens een bijeenkomst van internationale ambassadeurs bij de Verenigde Naties in het Witte Huis. Trumps voormalige perschef voor het Witte Huis, Stephanie Grisham, schreef ook in een memoires dat Trump Macron privé een "watje" had genoemd en "vijfenvijftig kilo aan razernij".

De insinuaties over Macron is niet de eerste keer dat Trump zich focust op sappige roddels over het privéleven van buitenlandse leiders, medewerkers en handlangers. Meer hierover bij Rolling Stone.