Boodschappen steeds duurder, voedselbank verwacht toeloop nieuwe klanten

In de supermarkt ben je tot bijna twintig procent duurder uit, vergeleken met een jaar geleden. In combinatie met de stijgende energielasten wordt het voor steeds meer huishoudens lastig de eindjes aan elkaar te knopen. RTV Noord ging in gesprek met de organisatie van een voedselbank.

In de gemeente Groningen neemt het aantal klanten van de voedselbank juist af in de zomer. Nu neemt het aantal aanvragen juist toe, constateert voorzitter Maria Jongsma: "Mensen zeggen nu: het is ineens zo duur geworden."

De dure boodschappen komen bovenop de al sterk gestegen energielasten: "Die gaan aantikken. Als mensen straks per jaar 1500 euro meer kwijt zijn, dan is er een enorme groep die binnen onze normen gaat vallen." Momenteel heeft de voedselbank in Groningen zo'n vijfhonderd huishoudens als klant. "Als dit zo doorgaat, zitten we straks op zevenhonderd. Dit gaat echt enorm toenemen."

Al is het de vraag of iedereen die daar recht op heeft, ook daadwerkelijk aanklopt voor hulp. Jongsma: "Schaamte speelt nog steeds een rol. Ik denk dat we daar aan moeten werken. Dat mensen wél aankloppen voor hulp."